Decizia de marți a completului Tribunalului Brașov, prin care a aprobat solicitarea lui Sorin Blejnar să fie returnat procurorilor DIICOT, vin după ce, în luna septembrie, fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi alţi 16 inculpaţi au fost trimişi în judecată de DIICOT Braşov pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul „Motorina”.
Sorin Blejnar nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei şi nici avocaţii inculpaţilor din dosar, sentinţa fiind citită în faţa jurnaliştilor, potrivit Mediafax.
În 4 decembrie, Sorin Blejnar a solicitat Tribunalului Braşov ca dosarul în care este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani să fie returnat DIICOT „pentru ilegala sesizare a instanţelor de judecată” în cazul său.
Preşedintele Tribunalului Braşov, Alina Mioc, declara atunci că au fost invocate mai multe excepţii ale inculpaţilor, Blejnar invocând nulitatea urmăririi penale raportat la faptul că nu sunt descrise faptele care se impută nici în rezoluţia de începere a urmăririi penale, nici în punerea în mişcare a urmăririi penale sau în rechizitoriu.
„Altă excepţie invocată de Blejnar a fost aceea că lipseşte urmărirea penală faţă de persoana sa şi că nu s-au administrat niciun fel de probe pe care el le-a solicitat în cadrul urmăririi penale”, mai spunea Alina Mioc, citată de Mediafax.
Dosarul are 66 de volume a câte 200-250 de pagini
În acest dosar au fost trimise în judecată 17 persoane fizice şi şase persoane juridice, iar printre cele 17 inculpaţi persoane fizice se numără fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, dar şi fostul deputat braşovean Vasile Bran.
Dosarul are 66 de volume a câte 200-250 de pagini. DJAOV Braşov şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov s-au constituit parte civilă în acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Braşov au dispus, în 1 august, începerea urmăririi penale faţă de Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.
Legăturile fostului șef ANAF au fost interceptate și apar în acest dosar. Stenogramele din dosarul „Motorina” au scos la iveală reţeaua complexă de relaţii pe care o avea Sorin Blejnar, arată că discuta frecvent cu Palatul Cotroceni, cu oameni politici marcanţi, dar şi cu primari, sindicalişti sau ofiţeri din structurile de securitate.