Procurorul-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, Gheorghe Stan, a afirmat, joi seară, că solicitarea dosarului Tel Drum de la DNA s-a întemeiat pe presupuse fapte săvârşite de trei procurori şi cinci judecători.
"Solicitarea de la Direcţia Naţională Anticorupţie a unui dosar amplu mediatizat s-a întemeiat pe competenţa specială a secţiei, respectiv presupuse fapte săvârşite de mai mulţi magistraţi. Este vorba despre trei procurori şi cinci judecători", a declarat Stan.
La datele de 21 decembrie 2018, 17 ianuarie şi 31 ianuarie 2019, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a formulat trei cereri prin care solicita transmiterea dosarului Tel Drum de la DNA.
Potrivit DNA, "în primele două cereri nu s-a invocat niciun temei legal de preluare a acestui dosar, motiv pentru care au fost cerute clarificări".
"În ultima solicitare a secţiei, datată 31 ianuarie 2019, s-a invocat împrejurarea că DNA nu ar mai avea competenţă de soluţionare a acestui dosar, deoarece unele dintre persoanele împotriva cărora se efectuează urmărirea penală au calitatea de magistraţi", preciza DNA, pe 19 februarie.
În dosarul Tel Drum, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare pentru cinci infracțiuni, în noiembrie 2017, între care constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și fraudă cu fonduri europene.
În acest dosar sunt de asemenea cercetați și au calitatea de suspecți mai mulți foști și actuali acționari ai companiei Tel Drum, despre care procurorii de la DNA susțin că ar fi fost favorizați de Liviu Dragnea pe vremea când acesta conducea Consiliul Județean Teleorman și când i-ar fi acordat societății o serie de contracte finanțate din fonduri europene, cu încălcarea legii, iar în schimb ar fi beneficiat de profitul adus de aceste contracte societății.
Toate aceste acuzații au fost respinse însă de cei care sunt cercetați de mai bine de un an în acest dosar.