ACTUALIZARE 12.55. DNA a făcut publice faptele pentru care Dan Şova este urmărit penal. În dosar este învinuit şi un fost director al CET, Dumitru Cristea.
ACTUALIZARE 10.55. După ieşirea de la DNA, Dan Şova a declarat că a fost chemat în legătură cu un dosar privind contractele de la Rovinari şi Turceni.
„S-au cerut lămuriri privind trei dintre contracte. Vom aduce la cunoştinţă documentele necesare. Onorariul firmei pentru aceste contracte a fost proporţional – 1,2% onorariu de succes pe baza a ceea ce firma a obţinut efectiv.
Selecţia firmei s-a făcut prin cerere de ofertă, s-a primit cerere pe fax. Au fost mai multe firme, a fost şi Boştină, mai mulţi.
Nu ştiu dacă s-a început urmărirea penală, nu-mi dau seama. Am calitatea de suspect.
Nu s-a pomenit numele lui Victor Ponta deloc, nu are cum să fie vizat, nu este nicio legătură între dânsul şi aceste ... Banii de la Rovinari nu au ajuns niciodată la Victor Ponta”, a spus Dan Şova.
ACTUALIZARE 10.00. Dan Şova, în prezent senator PSD şi şeful de campanie pentru campania prezidenţială a lui Victor Ponta, a venit la DNA. El nu a făcut declaraţii.
Fostului ministru i se va aduce la cunoştinţă începerea urmăririi penale.
ANAF a sesizat DNA, în 2011, în privinţa senatorului PSD, Dan Şova, şi a lui Victor Ponta, cu privire la scandalul Rovinari-Turceni.
Cele două societăţi ar fi încheiat contracte de consultanţă de 7,7 milioane de lei cu firma de avocatură a lui Dan Şova, la intervenţia lui Victor Ponta.
În perioada în care au fost încheiate şi derulate aceste contracte, Victor Ponta era senior partner în cadrul societăţii de avocatură.
Presa centrală a prezentat în 2011 rezultatele unui controlul al ANAF la complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Verificările au stabilit că firma de avocatură condusă de Dan Şova, din care a făcut parte şi Victor Ponta ca senior partner, ar fi încasat ilegal 4,4 milioane de lei.
Senatorul PSD Dan Şova declara, în 24 iunie, că fosta sa firmă, „Şova şi asociaţii”, a adus beneficii de câteva zeci de milioane de euro societăţilor Rovinari şi Turceni, el nefiind însă angrenat în serviciile juridice respective.
RAPORT al INSPECŢIEI JUDICIARE: Victor Ponta, vizat de două anchete ale DNA
Un raport al Inspecţiei Judiciare asumat prin vot de CSM, în ianuarie 2014, menţiona că Victor Ponta este vizat în două anchete ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-unul dintre dosare având calitate de cercetat.
Într-unul din cele două dosare se fac cercetări privind efectuarea de cheltuieli de către persoanele cu funcții de conducere din cadrul Complexului Energetic Rovinari, în perioada 2006 – 2011, cu consecința prejudicierii patrimoniului societății, se arăta în raport.
Dosarul a fost înregistrat inițial la Biroul Teritorial Târgu-Jiu în 22 iulie 2011, fiind preluat de Structura Centrală la 4 aprilie 2012. Potrivit raportului, ultimul act de cercetare este raportul specialiștilor din 18 decembrie 2013.
În al doilea dosar, Victor Ponta este cercetat pentru „abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani”.
„Sesizarea este din oficiu și aparține Serviciului Teritorial Craiova din 12.10.2011, dosarul fiind preluat la 04.04.2012 de Structura Centrală. Sesizarea se referă la fapte comise de persoane cu funcții de conducere din cadrul SC Complexului Energetic Turceni în perioada 2007 – 2011”, se arăta în raportul IJ.
Potrivit inspectorilor, ultimul act premergător este din octombrie 2013.