Ministrul Justiției, Tudorel Toader, face precizări cu privire la modul în care vor fi despăgubiți deținuții care au stat în penitenciare în condiții necorespunzătoare.
„Hotărârea CEDO prevede un recurs efectiv, recurs efectiv neînsemnând doar pentru cei pe care legea i-a prins în penitenciar și au putut beneficia de 6 zile considerate executate la 30 de zile în care au stat în condiții necorespunzătoare. Să ne imaginăm că cineva a ieșit cu o săptămână înainte de intrarea legii în vigoare și nu a mai beneficiat de recurs compensatoriu, Curtea Europeană spune că trebuie să le dăm și lor despăgubiri bănești pentru perioada în care au stat în detenție necorespunzătoare”, a spus ministrul Justiției.
El a dat exemplul altor state europene, Ungaria și Italia, care au dat despăgubiri de până la cinci euro pentru fiecare zi petrecută în penitenciar în condiții necorespunzătoare.
„Eu nu aș avansa o sumă pentru că nu o stabilesc eu. Administrația Națională a Penitenciarelor va face un calcul de la momentul 2012, de când s-a dat hotărârea semi-pilot a CEDO, se va vedea care detinuți au stat în condiții necorespunzătoare, vom vedea câtor deținuți va trebui să le dăm despăgubiri și atunci vom stabili suma, ca să nu fie impactul financiar prea mare”, a spus Tudorel Toader.
„În momentul în care avem numărul total de zile necorespunzătoare, atunci vedem impactul și apreciem cât e suma de despăgubit”, a adăugat el.
Toader a anunțat ieri că Ministerul Justiţiei lucrează la un proiect de lege care prevede conferirea de despăgubiri, compensaţii materiale, pentru perioada cât un deţinut a stat în condiţii necorespunzătoare.
„Îi dai (bani - n.r.) numai pentru zilele cât a stat în condiţii necorespunzătoare. Va fi o lege cu impact financiar, că până la urmă trebuie bani. Rezultă obligaţia din Hotărârea CEDO, Hotărârea Pilot, nu este o invenţie românească, au aplicat-o şi alţii, spre exemplu, Ungaria, Italia şi alte ţări. Vom urma acelaşi drum pentru că, până la urmă, Hotărârea CEDO este obligatorie, iar dacă nu am îndeplini cerinţele, ne-am expune riscului unei condamnări de către CEDO cu o cheltuială, dar în acelaşi timp am rămâne cu problema nerezolvată în penitenciarele din România”, a spus Toader.
Pe de altă parte, sindicaliștii din sistemul penitenciar îi transmit ministrului că victimele infracțiunilor sunt cele care ar trebui despăgubite, nu deținuții.
„Conform estimărilor noastre, la o durată medie a pedepsei executate de 4 ani, foștii deținuți ar urma să primească între 8.000 și 12.000 de euro, conform cifrelor avansate de către ministrul Justiției”, arată sindicaliştii din Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.