Bani pentru deținuții care stau în condiții necorespunzătoare. Ce spune Tudorel Toader

Data actualizării: Data publicării:
171025_COMISIE_LEGI_TUDOREL_TOADER_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Ministerul Justiţiei lucrează la un proiect de lege care prevede conferirea de despăgubiri, compensaţii materiale, pentru perioada cât un deţinut a stat în condiţii necorespunzătoare, a anunţat ministrul Tudorel Toader.

„Avem măsuri de natură legislativă pe care trebuie să le propunem în aplicarea Hotărârii Pilot (a CEDO - n.r.). (...) Legea 169 a dat beneficiul celor şase zile considerate executate la 30 în condiţii necorespunzătoare, dar unii deţinuţi au ieşit din penitenciar înainte de octombrie 2017. Au stat în condiţii necorespunzătoare şi nu au beneficiul celor şase zile. CEDO ne spune să găsim şi pentru ei un remediu, prin care să le conferim despăgubiri, de data aceasta în bani. Prin urmare, la Ministerul Justiţiei se lucrează la un proiect de lege pentru conferirea de despăgubiri, compensaţii materiale, pentru perioada cât deţinutul a stat în condiţii necorespunzătoare, repet, dându-se o sumă pentru fiecare dintre zilele cât a stat în condiţii necorespunzătoare", a spus Tudorel Toader în cadrul audierii sale la Comisia pentru constituţionalitate din Senat.

În şedinţa acestei comisii a fost abordat stadiul măsurilor propuse de România, prin Ministerul Justiţiei, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare ca urmare a Hotărârii Pilot a CEDO pe acest subiect.

Ministrul a adăugat că în cuprinsul proiectului se prevede că Administraţia Naţională a Penitenciarelor face o evidenţă a circuitului de plasare a condamnatului în închisoare, pentru a vedea cât timp a stat în condiţii necorespunzătoare.

„Îi dai (bani - n.r.) numai pentru zilele cât a stat în condiţii necorespunzătoare. Va fi o lege cu impact financiar, că până la urmă trebuie bani. Rezultă obligaţia din Hotărârea CEDO, Hotărârea Pilot, nu este o invenţie românească, au aplicat-o şi alţii, spre exemplu, Ungaria, Italia şi alte ţări. Vom urma acelaşi drum pentru că, până la urmă, Hotărârea CEDO este obligatorie, iar dacă nu am îndeplini cerinţele, ne-am expune riscului unei condamnări de către CEDO cu o cheltuială, dar în acelaşi timp am rămâne cu problema nerezolvată în penitenciarele din România”, a mai spus Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri