Aproximativ 20.600 de deţinuţi, dintr-un total de peste 22.000 cu drept de vot (peste 91%) şi-au exprimat intenţia de a vota, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a anunţat vineri Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), într-un comunicat preluat de Agerpres.
Conform sursei citate, joi, în locurile de deţinere din subordinea ANP, se aflau custodiate 24.689 de persoane private de libertate, iar dintre acestea 22.606 au fost identificate cu drept de vot la alegerile prezidenţiale. Restul de 2.083 de deţinuţi nu au drept de vot. Dintre persoanele private de libertate cu drept de vot, 20.596 şi-au exprimat, în scris, intenţia de a vota.
În conformitate cu Decizia nr. 6D din 24 septembrie a Biroului Electoral Central, deţinuţii pot formula în scris cererile de votare prin intermediul urnei speciale, care se depun la directorii locurilor de deţinere, cel târziu în preziua votării, sâmbătă, ora 10,00.
Persoanele private de libertate care anterior nu şi-au exprimat intenţia de vot ori au refuzat acest lucru pot reveni asupra acestei decizii, sens în care se pot adresa cu o nouă cerere scrisă prin care să îşi exercite acest drept. Solicitarea va fi avizată de preşedintele secţiei de votare.
La nivelul fiecărei unităţi de detenţie va fi amenajat un spaţiu corespunzător pentru amplasarea urnelor şi a cabinelor de vot, ţinându-se seama de numărul aproximativ al deţinuţilor participanţi la alegeri, în care va fi permis accesul echipei biroului electoral al secţiei de votare care se deplasează cu urna specială, extrasul listei electorale, o tuşieră, ştampila cu menţiunea "Votat", buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a efectua votarea, precum şi cu tabletele pentru înregistrarea în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (după caz).
În conformitate cu dispoziţiile deciziei BEC, ora de începere a procesului de votare este 7,00, iar cea de finalizare 21,00. La nivelul unităţilor penitenciare nu a fost stabilită o oră de începere a votării, ci se va desfăşura în intervalul orar stabilit de BEC, astfel încât activităţile curente şi respectarea drepturilor persoanelor private de libertate să nu fie afectate (program zilnic de plimbare, acordarea vizitelor, etc).
În vederea unei bune desfăşurări a procesului de votare, directorul general al ANP a transmis către unităţile de deţinere o adresă privind măsurile organizatorice necesare: stabilirea unei legături interinstituţionale între directorii locurilor de deţinere şi autoritatea electorală din circumscripţie; amenajarea unui spaţiu corespunzător în cadrul unităţilor, pentru amplasarea urnelor şi cabinelor de vot; depunerea tuturor diligenţelor necesare eliberării actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu posedă sau preschimbării celor al căror termen de valabilitate este expirat; asigurarea personalului necesar pentru menţinerea ordinii şi disciplinei în rândul persoanelor private de libertate şi prevenirea producerii evenimentelor negative, pe toată durata exercitării votului de către acestea.
Editor : M.L.