Curtea Constituţională a amânat decizia privind problema creşterilor salariale din Educaţie şi Sănătate pentru data de 14 decembrie. Guvernul şi PNL au atacat la CCR Ordonanţa prin care salariile medicilor, farmaciştilor, profesorilor şi asistenţilor sociali cresc, în medie cu 15%. Premierul a cerut Parlamentului să nu voteze aceste majorări, care ar fi urmat să intre în vigoare chiar de la 1 decembrie.
ACTUALIZARE: CCR a amânat pentru 14 decembrie dezbaterea sesizărilor făcute de Guvern şi de PNL la Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile din sănătate şi din educaţie. Tot atunci va fi discutată şi legea lui Liviu Dragnea de eliminare a 102 taxe nefiscale, relatează News.ro.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a explicat că dosarele au fost amânate pentru că judecătorii nu au avut suficient timp să le studieze.
„S-au depus rapoartele abia ieri (marţi n.r.), nu am avut timp toţi judecătorii să le vedem şi e nevoie de o aprofundare care să ducă la o soluţie corectă", a spus el.
De asemenea, șeful CCR a precizat că, în şedinţa din 14 decembrie, sesizarea Guvernului va fi conexată cu cea a PNL, urmând să fie discutate împreună, pentru că ambele conţin critici similare de neconstituţionalitate.
Premierul Dacian Cioloş a anunţat pe 8 noiembrie că Guvernul contestă la Curtea Constituţională legea prin care se fac majorări de salarii în sănătate şi educaţie.
Cioloş a acuzat că modificările aduse OUG 20 în Parlament s-au făcut într-o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză şi fără o dezbatere solidă, care riscă din nou să pună orice guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităţilor din sistemul public.
Dacian Cioloș a spus că nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă, a amendamentelor, în comisii discutându-se uneori amendamente care nici nu erau formulate clar.
Prim-ministrul a mai declarat că nu este posibil ca parlamentarii să nu fi ştiut despre Legea responsabilităţii fiscale, potrivit căreia cu şase luni inainte de alegeri nu se mai adoptă acte normative legate de salarii. Premierul a precizat că legea spune că instituţiile publice nu adoptă astfel de acte normative, iar Parlamentul este instituţie publică.
În opinia lui Cioloş, dacă se dorea ca legea să fie aplicabilă, se respecta principiul bicameralismului, care spune că dacă o lege este votată cu modificări fundamentale la o Cameră, se întoarce la camera iniţială.
Cioloş a precizat că nu discută de cvorum, fiindcă „e treaba parlamentului să decidă dacă a fost cvorum sau nu”.
Un alt argument al premieului a fost acela că OUG e în Parlament de câteva luni de zile şi ar fi fost timp pentru o dezbatere reală şi „pentru a veni cu argumente consistente şi inatacabile".
În ciuda avertismentelor serioase venite dinspre Guvern, Banca Națională a României și numeroși analiști economici, Camera Deputaților a dat votul final asupra majorării salariilor din sănătate și educație. În aceeași zi, de Senat au trecut, fără vreo dezbatere, două proiecte de lege de majorare a pensiilor foștilor cooperatiști, respectiv a punctului de pensie.
Ce majorări au votat parlamentarii:
- creşteri de 25% pentru personalul CNAS
- creşteri de sporuri pentru cadrele medicale
- creşteri salariale de 15% în sănătate, educaţie, asistenţă socială
Impactul pe care îl vor avea asupra economiei toate aceste măsuri adoptate înainte de intrarea în perioada oficială de campanie electorală este greu de anticipat. Se știe însă că doar pentru creșterea cu 15% a salariilor din sănătate și educație ar fi vorba de un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.