Pentru prima dată după eşecul de la prezidenţiale, Victor Ponta îşi pune mandatul pe masă. Miza e modificarea statutului partidului, astfel ca toţi membrii PSD să răspundă cu funcţia în cazul unor probleme cu justiţia.
Consiliul Naţional al social-democraţilor, programat să înceapă vineri, va înjumătăţi, pe de altă parte, numărul de vicepreşedinţi ai partidului.
Pe de altă parte, funcția de președinte al Consiliului Național al PSD, deținută cândva de Adrian Năstase și rămasă neocupată după condamnarea fostului lider, ar putea reveni acum Rovanei Plumb, care și-a anunțat candidatura.
Amendamentul propus de Victor Ponta la statutul partidului ar urma să fie votat în Consiliul Național al PSD, însă nu se va aplica imediat, pentru că va trebui ca acest nou statut să fie votat și în Congresul partidului, iar Congresul ar putea fi convocat abia spre sfârșitul acestei toamne, spun lideri ai partidului.
CUM ARATĂ AMENDAMENTUL PONTA:
1. Dacă un membru din Guvern sau din conducerea Parlamentului (BP, preşedinţi, vicepreşedinţi) este inculpat într-un dosar este obligat să îşi dea demisia din funcţia respectivă.
2. În cazul arestării preventive, membrul PSD pierde funcţia politică (preşedinte de organizaţie locală, președinte de organizaţie judeţeană, vicepreşedinte)
3. În cazul trimiterii în judecată:
- pierde orice funcţie numită (secretar de stat, şef de agenţie)
- este suspendat din funcţia politică (preşedinte de organizaţie locală)
4. În cazul unei condamnări în primă instanţă:
- pierde funcţia politică
- suspendat din calitatea de membru de partid până la decizia instanţei.
5. În cazul unei condamnări definitive pierde calitatea de membru de partid.
Social-democrați cu probleme în justiție
Preşedintele executiv, unii vicepreşedinţi sau o parte dintre parlamentarii social-democraţi au un numitor comun: probleme în justiţie.
Toţi politicienii acuzaţi de procurorii DNA îşi susţin nevinovăţia.
„Mă declar complet nevinovat pentru toate acuzațiile care mi-au fost aduse de procurorul DNA”, spune Liviu Dragnea.
Preşedintele executiv al social-democraţilor a fost trimis în judecată în dosarul privind referendumul din 2012. El este acuzat că şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60 la sută la vot, care să garanteze validarea scrutinului.
Un alt lider PSD care îşi clamează nevinovăţia este şi senatorul Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte al PSD. Procurorii DNA susţin, însă, contrariul. Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei în perioada 2000-2003, este urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft.
„Nu am luat nimic de la nimeni. Nu sunt între oamenii corupţi din această ţară”, susține Ecaterina Andronescu.
Nici preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, nu a fost ocolit de problemele din justiţie. Recent el a fost achitat în Dosarul „Căprioara", în care a fost acuzat de fapte de corupție.
„Nu am cerut niciunui expert contabil sau niciunei părţi implicate în procesul meu eminamente politic, 100%, vreo intervenţie, vreun favor sau orice altceva”, afirmă Marian Oprișan.
Decizia în acest caz nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.
Un alt vicepreşedinte PSD, Mircea Cosma, este urmărit penal în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta. În acest dosar, el este acuzat de trafic de influenţă şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Mircea Cosma se află sub control judiciar, iar pe perioada măsurii preventive nu are dreptul să exercite funcţia de şef al CJ Prahova. Tot pentru că au avut probleme în justiţie, şi alţi lideri locali ai PSD, primari sau preşedinţi ai unor consilii judeţene au fost îndepărtaţi din funcţii. Este şi cazul social-democraţilor Bunea Stancu, de la Brăila, Mircea Govor, de la Satu Mare, sau primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală.
Un caz de notorietate este cel al primarului Constanţei, Radu Mazăre, lider al filialei locale a social-democraţilor. După ultimele vizite la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Radu Mazăre a luat o decizie surprinzătoare.
"Nu voi mai fi primar multă vreme. Până în vară nu voi mai fi edil în Constanţa. Astăzi (joi - n.r.) mi-am dat demisia din toate funcţiile pe care le deţineam la partid. Membru de partid încă sunt, altfel pierd funcţia de primar.", a anunţat acesta.
Nici în Parlament PSD nu stă foarte bine. Șapte parlamentari au fost trimisi în judecată, în timp ce 10 sunt urmăriţi penal.