FOTO Agerpres
Membrii delegației din Republica Moldova s-au interesat de modul cum s-a declanșat în România lupta contra marilor corupți, Republica Moldova având dificultăți mari la acest capitol, fapt pentru care, de câțiva ani, nu mai primește finanțare externă.
Laura Codruţa Kövesi a menționat că rezultatele pe care le are astăzi DNA provin dintr-un efort continuu de 10 ani - perioadă în care politicul a încercat periodic să blocheze DNA, ca să zădărnicească lupta contra corupției mari: „E o chestiune ciclică în România să se umble la prerogativele DNA fie prin dezincriminarea unor infracțiuni, limitarea competențelor DNA, limitarea instrumentelor investigative sau prin tentativa de acum doi ani de a scoate parlamentarii de sub incidența legii penale. De fiecare dată s-a reușit oprirea acestor încercări de limitare a atribuțiilor și competențelor DNA datorită intervenției societății civile”, a menționat șefa DNA.
„Acum, după 10 ani de efort, am ajuns în punctul când se luptă statul cu mafia. Să vedem cine câștigă! Noi suntem aici ca să luptăm. Altfel o să câștige ea, mafia. E interesant să-i urmărești cum, vrând-nevrând, se aliază în spațiul public contra noastră și au aceeași voce. Sunt câteva televiziuni pe ai căror patroni i-am trimis în judecată, unii deja sunt condamnați, care ne toacă de dimineață până seara. Lupta contra corupției e un proces continuu, cu foarte multe momente grele”, a spus Kövesi, citată de dw.com.
Ea a enumerat trei premise principale pentru a se putea porni eficient lupra contra corupției.
Prima:independența instituției anticorupție și a oamenilor care lucrează în ea, stabilitatea în funcție a procurorilor și judecătorilor și asigurarea garanțiilor pentru aceștia: „Este important ca atunci când deschizi o anchetă importantă să știi că nu vei fi sancționat disciplinar sau demis pentru simplul fapt că ai avut curajul să deschizi acea anchetă”, a explicat șefa DNA.
A doua premisă: cadrul legislativ. „În România s-au dat adevărate lupte până am obținut un cadru legislativ care să permită lupta de facto contra corupției. Degeaba ai un corp profesionist de procurori și judecători dacă nu le dai instrumente legislative și competențe investigative. Acum, DNA are suficiente pârghii ca să ne putem face treaba”, a spus Laura Codruţa Kövesi.
A treia premisă: resursele materiale și umane. „DNA a beneficiat în ultimii ani de bugetul de care a avut nevoie. În ceea ce privește resursele umane, urmare a unei decizii a Curții Constituționale, trebuie să ne reorganizăm un pic. Curtea a decis că Serviciile de Informații nu mai pot oferi sprijin tehnic procurorilor în ceea ce privește supravegherea tehnică. Aceasta înseamnă că trebuie să lărgim și să operaționalizăm serviciul tehnic pe care îl avem la DNA. Mă refer la măsurile specifice: filajul, instalarea unor mijloace de interceptare în spații private...”, a menționat Kövesi.