Meci nul între preşedinte şi premier la Curtea Constituţională. Magistraţii Curţii Constituţionale au respins sesizarea prin care premierul reclama implicarea preşedintelui în campania electorală, dar şi cea în care Traian Băsescu îl reclama pe Victor Ponta pntru că nu semnat decorarea fostei conduceri a ICR. Judecătorii Curţii aruncă mingea în terenul Parlamentului şi sugerează că Legislativul poate să declanşeze suspendarea preşedintelui dacă are certitudinea că acesta a încălcat Constituţia.
Toni Greblă, judecător CCR, a explicat: „Preşedintele este mediator între puterile statului. El nu poate să fie competitor electoral. Sarcina de a aprecia în ce măsură s-a depăşit această limită nu aparţine Curţii Constituţioonale. (...) Există o procedură și anume declanșarea supendării preşedintelui”.
Premierul Victor Ponta este cel care s-a plâns Curţii de faptul că Traian Băsescu s-a îmbrăcat într-un tricou alb cu iniţialele Partidului Mişcarea Populară şi a anunţat public numele partidului pe care îl va vota în 25 mai.
Curtea trebuia să precizeze şi dacă gestul lui Traian Băsescu a generat un conflict între Guvern şi Preşedinţie.
În decizii anterioare, judecătorii au apreciat că preşedintele poate exprima opinii şi opţiuni politice, iar acestea se încadrează în limitele libertăţii de exprimare.
Curtea a respins și sesizarea președintelui referitoare la refuzul lui Victor Ponta de a contrasemna decretele de decorare a fostei echipe de la vârful Institutului Cultural Român. Este vorba de Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru. Cei patru au condus ICR din 2005 până în 2012. Şeful Guvernului a fost reclamat pentru că a refuzat că contrasemneze decorarea conducerii Institututului Cultural Român.
În cazul sesizării făcute de preşedinte premierului, judecătorii nu au vrut să tranşeze în favoarea unuia sau altuia. Cu unanimitate de voturi, judecătorii au decis că nu este de competenţa lor să dea o decizie.
Toni Greblă, judecător CCR: „Numai Parlamentul este cel care trebuie să reglementeze inclusiv prin Constituţie care este rolul contrasemnării unor decrete de către primul ministru, ce se întâmplă în cazul în care refuză pur şi simplu”.
Conform Constituţiei, decretele emise de preşedinte, chiar şi cele de decorare, se contrasemneză de premier.