Principalele declarații ale șefului statului:
Vreau să le mulțumesc pentru calitatea muncii de la ICR lui Horia Roman Patapievici, Mircea Mihăeș, Tania Radu și Dan Croitoru.
Au fost oameni care au ridicat ICR la nivelul pe care nu îl atinsese niciodată până atunci.
Victor Ponta a utilizat măciuca pe care o are la îndemână – Corpul de Control – pentru a-i discredita pe acești oameni și pentru a-și motiva decizia abuzivă de a-i schimba din funcție.
Toate afirmațiile legate de neregulile financiare la ICR sunt minciuni, dar ele sunt un mod de guvernare pentru Ponta.
Și eu am avut rapoarte în timpul Guvernului Năstase facute de Corpul de Control condus de Ponta, atunci un obedient care executa dispozitiile. Acum a moștenit modul de a face înscenări pe care l-a învățat atunci.
În numele statului, le cer scuze pentru jignirile care le-au fost aduse de prim ministru.
Acuzația de fascism adresată lui Mihăieș e un abuz inimaginabil pe care numai un om profund incult și lipsit de scrupule putea să-l facă.
Același om care cu câteva zile înainte se ținea de gât cu Radu Mazăre, primar care defila cu o uniformă fascistă.
Este proba de cinism pe care acest om o dă și capacitatea de a minți. Nu spun că știe istorie sau are capacitatea de a analiza impactul fascismului, dar astfel de etichete puse unui intelectual arată un mod de gândire. Tot ce nu înțelege numește fascism.
Voi fi un sprijin pentru oricine încearcă să-și câștige dreptatea în instanță față de acuzațiile nedrepte ale lui Victor Ponta la adresa conducerii ICR. Mă pot chema ca martor în instanță.
Am văzut declarația legată de refuzul de a contrasemna decretul pentru decorarea directorului STS. A pus-o Ponta pe seama accidentului din Apuseni. Minte. Decorarea a fost propusă în noiembrie 2013, alături de multe alte decrete de decorare, specifice acțiunilor care se desfășoară în preajma zilei naționale.19 noiembrie a fost data optimă pentru a trimite la contrasemnare decretele. E limpede că premierul nu a vrut să contrasemneze.
Să pună pe seama accidentului din Apuseni, care s-a petrecut două luni mai târziu, face parte din modul de a minți al lui Victor Ponta. A vrut să preia STS.
Acuzațiile aduse de prim-ministru STS-ului că trebuia să identifice locul unde s-a prăbușit avionul e o minciună. E evident că vrea să-și aducă în subordine STS și acesta este motivul pentru care nu a contrasemnat decretul de decorare.
Am fost impresionat de raportul transmis Comisiei Europene, numit „Programul național de reformă”. La pagina 25 găsim formularea: „DNA (la nivel de urmărire penală), ÎCCJ şi celelalte instanţe (pentru faza de judecată) au înregistrat rezultate semnificative. În ultimii şapte ani, rata de confirmare a inculpărilor DNA prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti definitive a atins 90,25%”. Mai spune că a ANI a obţinut rezultate notabile în ultimii cinci ani, rata de confirmare a deciziilor sale privind situaţiile de incompatibilitate şi a deciziilor administrative în cazurile de conflict de interese depăşind 80%,Sub semnătura premierului a plecat acest document la CE. Constatăm capacitatea lui Victor Ponta să aibă un limbaj dublu. Mă așteptam să spună că cei de la DNA sunt „procurorii lui Băsescu”, cei de la ICCJ sunt judecătorii care l-au condamnat pe Năstase.
Mă aşteptam că atunci când face referire la ANI să spună „slugile lui Băsescu”, la DNA să spună „procurorii lui Băsescu”, judecătorii care i-au condamnat pe Năstase, Fenechiu. Nu, constată că acţionează bine. Atunci, îi întreb pe români: când minte premierul? Când denigrează instituţiile în ţară sau când scrie foarte frumos la Bruxelles?
Nicio ţară care are un astfel de premier nu are şanse să devină credibilă. Este o ţară care e pusă sub semnul întrebării, cei de la Bruxelles, care pun la un loc declaraţiile premierului din ţară şi cele trimise funcţionarilor de la Bruxelles, apare o discrepanţa uriaşă. De ce nu o fi scris premierul că ori de câte ori e anchetat un baron îl sprijină? Ori minte acasă, ori a minţit Comisia Europeană. Acest document e aprobat în şedinţa de Guvern.
O țară cu un astfel de prim-ministru nu este credibilă.
Despre Portul Constanța
Statul român deţine 60% din acţiuni, Consiliul Local 20% şi Fondul Proprietatea 20%.
Prin proiectul unei Hotârâri de guvern trimis spre avizare, Victor Viorel vrea să transfere 13% din acțiunile statului către clovnul de la malul mării, ceea ce înseamnă că statul pierde controlul asupra Portului Constanţa, rămânând cu 47%.
Acest lucru este interzis de legislația în vigoare. Portul Constanța este declarat o infrastructură strategică.
În legislație se precizează două lucruri: nu există transfer gratuit, aşa cum scrie în proiectul Hotărârii de Guvern şi nu se poate pierde pachetul majoritar de acţiuni.
Fac un apel public la cei care trebuie să avizeze hotărârea de guvern privind transferul de acțiuni. Nu o luați ca amenințare, îi atenționez că, foarte probabil, vor trebui să răspundă în fața legii.
Sfatul meu către cei ce vor fi împinși să avizeze hotărârea e să nu o semneze, eventual să-l lase pe Victor Viorel să o semneze singur.