Cătălin Predoiu, despre amânarea CPC: Mișcarea din vară, mult prea puternică pentru ca cineva să mai aibă timp de „fle

Data publicării:
29012013 20predoiu 20politc 20coduri-46577

Întrebat de ce programele și agenda implementării Codului de Procedură Civilă nu au fost adoptate în luna septembrie, Cătălin Predoiu a răspuns că „turbionul” politic a fost o cauză.

„Pentru că politicul a absorbit ca un turbion toate aceste programe și aici nu are vină nici Ministerul, nici CSM, a fost mișcarea mult prea puternică pentru ca cineva să mai aibă timp de fleacuri precum Noul Cod de Procedură Civilă, dar astea sunt lucrurile care rămân. Peste 20 de ani, vara asta care a trecut va fi privită ca un simplu eveniment politic. Noile Coduri, nu numai cele de procedură civilă ci și cel civil și cele penale care vor veni, sunt fundamente ale noii Românii. Astea sunt lucrurile esențiale pentru care merită să te bați.Dacă ministrul Justiției și prim-ministrul au luat măsurile necesare să intre în vigoare în luna februarie, foarte bine”, a declarat Cătălin Predoiu.

„La Codurile Penale e puțin mai greu pentru că s-a introdus o serie de instituții care să garanteze drepturile omului, în plus, față de ce avem acum garanții procesuale. Din acest motiv e nevoie de mai mulți judecători în momentul în care vor intra în vigoare Codurile Penale. Încă o dată spun, aceste coduri sunt foarte bune, sunt coduri de nivel european, din care alții să se inspire la ora asta în practica europeană”, a spus fostul ministru.

Cătălin Predoiu: Sistemul era pregătit și în luna septembrie

Cătălin Predoiu a menționat că sistemul juridic era pregătit și în luna septembrie să adopte programele și Codurile de Procedură Civilă, și a făcut referire la declarațiile premierului, care și-a exprimat convingerea, luni, la Digi24, că intrarea în vigoare a CPC va crea „bulibășeală” în sistem în prima fază.

Dacă bulibășeală gândim, bulibășeală trăim. Dacă gândim lucrurile constructiv și ordonant, le putem aranja constructiv și ordonat. În opinia mea, sistemul era pregătit și în septembrie, poate că s-ar putea face o discuție în legătură cu anumite dispoziții privind judecata în Camera de Consiliu și anumite pricine ce trebuie judecate într-o cameră de consiliu pe care unele instanțe invocă că nu o au fizic”, a considerat fostul ministru al Justiției.

El a precizat că s-au discutat aceste lucruri și în anii trecuți, iar CSM și ministerul Justiției a discutat cu instanțele din țară, pentru că se puteau găsi soluții din punct de vedere managerial de a declara „câteva ore pe zi” o sală drept Cameră de Consiliu.

„Să spunem că nu se poate face asta peste tot, amâni acele dispoziții sau chestiunea prejudicială care, se pretinde, ar provoca la Înalta Curte o aglomerare a rolului Înaltei Curți, care ar fi excedată.Pot să amân și asta, dar restul de ce să amân? Mai ales că o parte dintre dispoziții se aplică deja în virtutea Legii micii reforme din 2010, pentru că noi așa am gândit-o, o intrare în vigoare etapizată”, a spus Cătălin Predoiu.

„Eu cred că sistemul judiciar a mai trecut prin astfel de încercări, schimbarea sistemului de judecată în contencios-administrativ a fost iar o măsură test, cărora instanțele le-a făcut față cu brio. Cred că, cu o concentrare a tuturor pe acest obiectiv, nu ar fi fost nicio problemă”, a afirmat fostul ministru al Justiției.

Șefii de instanțe cu care am discutat în trei rânduri, CSM-ul cu care am discutat în aprilie, toți au spus că e-n regulă și putem să o facem. În plus, erau pregătite fonduri pentru a fi deblocate în vară-toamnă, după rectificarea din iunie și nu era vorba de mulți bani, 50 de milioane de lei (n.red.- lei vechi), pentru a suplimenta finanțarea unor posturi vacante din sistemul judiciar. Noi trecusem memorandumul prin guvern, care angaja guvernul pentru recitificarea bugetară din iunie pentru finanțarea a încă 700 de locuri cu grefier cu tot”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Primul ministru Victor Ponta a declarat marți, după ce Camera Deputaților, for decizional, a adoptat Legea privind degrevarea instanţelor judecătoreşti, că îl va suna pe președintele Traian Băsescu pentru a susține adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care să se prevadă ca și Codul de Procedură Civilă să intre în vigoare imediat după ce intră legea adoptată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...