Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi că dosarul Hexi Pharma este aproape de finalizare, o soluție fiind așteptată până la sfârșitul anului sau în primele zile ale anului viitor.
„Dosarele care sunt în atenția publicului urmează un curs spre soluționare. Spre sfârșitul anului se face un efort ca ele să fie soluționate. Și acest dosar e în faza de finalizare și vom avea o soluție probabil până la sfârșitul anului sau în primele zile ale anului următor”, a declarat Augustin Lazăr înainte de a participa la o ședință a CSM.
În ceea ce privește dosarul mineriadei, procurorul general spune că acest dosar este „ceva mai complex”, dar și el este spre stadiul de finalizare.
Ancheta în cazul Hexi Pharma a început în primăvară, după ce în presă au apărut informații legate de diluarea biocidelor vândute de firma Hexi Pharma spitalelor din România. Prejudiciul în dosar este estimat la aproximativ 70 de milioane de lei.
Patronul companiei, Dan Condrea, a murit la scurt timp după izbucnirea scandalului, într-un accident de mașină.
Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fac cercetări pentru infracţiunea de participaree improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
Rezultatul analizelor făcute la un laborator din Cehia pe produsele Hexi Pharma arată că dezinfectanţii erau diluaţi. Iniţial, produsele Hexi Pharma au fost testate la Institutul de Cercetare Cantacuzino, concluzia fiind că „aproape în totalitate produsele sunt corespunzătoare din perspectiva eficacităţii”.
Directorul Hexi Pharma, Flori Dinu, fosta soție a lui Dan Condrea și fratele acesteia sunt persoanele puse deja sub acuzare în acest caz. Flori Dinu este acuzată de procurorii PICCJ de 128 de infracţiuni de înşelăciune şi participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.
În 12 mai, Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare după această dată fiind făcută pe răspunderea managementului spitalelor.