Primele teste efectuate pe produsele Hexi Pharma, la cererea procurorilor Parchetului General, arată rezultate surprinzătoare. Concentraţia dezinfectanţilor ESTE în limita admisă de normele UE, adică substanţa activă nu a fost diluată.
Rezultatele testelor preliminare cerute de procurori în ancheta Hexi Pharma par să contrazică ce se ştia până acum despre dezinfectanţii diluaţi. O parte dintre substanţele ridicate din spitale aveau concentraţii în limitele admise de normele Uniunii Europene. Un rezultat care este total diferit de cel obţinut în urma analizelor făcute iniţial de Ministerul Sănătăţii, care arătau că Hexi Pharma a livrat dezinfectanţi diluaţi şi de patru mii de ori.
„S-a finalizat efectuarea testelor de eficienţă pe unul dintre loturile care au fost supuse analizei. Este vorba de soluţiile care au fost ridicate de organele judiciare. Urmează alte teste de eficienţă pe un alt lot. Pregătim teste care să fie efectuate la institute din străinătate. Este o procedură în curs. Rezultatele sunt de ambele tipuri, şi negative, şi pozitive”, a confirmat, marți, procurorul general, Augustin Lazăr. „Urmează alte teste care se vor efectua şi va fi un ansamblu de loturi în final care vor da tonul final al procentajului”, a adăugat el.
Este important de subliniat, însă, că sunt doar testele preliminare, iar lotul examinat a fost ridicat de procurori din spitale la o săptămână după izbucnirea scandalului. Există informaţii potrivit cărora, în acea săptămână, societatea Hexi Pharma şi-ar fi retras dezinfectanţii din spitale sau i-ar fi înlocuit.
Ancheta va confirma sau infirma aceste informaţii.
În momentul de faţă sunt aşteptate rezultatele testelor complexe comandate în acest dosar.
De menţionat e şi faptul că testele făcute de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii au confirmat, în primă instanţă, că substanţele ERAU diluate. Aceste analize sunt depuse la dosarul penal. Până acum, procurorii şi-au îndreptat acuzaţiile de zădărnicire a combaterii bolilor către directorul general şi către chimistul companiei. De asemenea, compania Hexipharma este pusă sub acuzare în acest dosar.
Patronul, Dan Condrea, a murit după izbucnirea scandalului, într-un accident rutier.