Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat luni că procedura predare a fugarului Ionel Arsene, condamnat pentru trafic de influenţă, se apropie de final. Ea spune că Arsene a invocat, prin echipa de avocaţi, că are depresie şi că există un risc ridicat de suicid dacă este încarcerat în România.
„Fugarul Ionel Arsene încearcă să scape de întoarcerea din România prin invocarea condiţiilor medicale. Încearcă practic să suspende predarea sa în România, care este o decizie definitivă a Curţii de Casaţie din Italia, care a decis în noiembrie anul trecut predarea lui autorităţilor din România. Arsene a fost condamnat la 6 ani şi 8 luni pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă în martie 2023. Prin echipa de avocaţi, a încercat anumite tertipuri pentru a suspeda predarea imediată în România, a invocat că are depresie şi că există un risc ridicat de suicid dacă ar fi încancerat în penitenciarele din România. Procedura se apropie de final. Urmăreşte domnia sa şi echipa sa aplicarea art 23 alin 4 din decizia cadru care reglementează mandatul european de arestare şi care spune că în circumstanţe excepţionale, legate de punerea în pericol a vieţii şi sănătăţii persoanei căutate, predarea poate fi suspendată temporar”, a declarat Alina Gorghiu luni, potrivit News.ro.
„Greu de crezut că Italia nu va dispune predarea”
Ea a mai spus că Ministerul Justiţiei a transmis săptămâna trecută proactiv instanţei din Italia informaţii suplimentare despre condiţiile din sistemul penitenciar, inclusiv despre Secţia pentru bolnavi neuropsihici de la Penitenciarul Botoşani, care a fost de curând renovată.
„Am trimis toate informaţiile în Italia legate de psihologi şi personalul de asistenţă personală din cadrul penitenciarului, precum şi despre toate programele care se desfăşoară acolo. În România, sistemul penitenciar, prin spitalele acestea, poate şi are capacitatea de a se ocupa de toate persoanele bolnave psihic. Ca urmare, este greu de crezut că instanţa din Italia nu va dispune predarea. Statistică penală anuală a Consiliului Europei arată că România se află în categoria ţărilor cu cea mai scăzută rată de suicid din Europa, mai mult de 25% sub media europeană şi fiind pe un trend descendent. În schimb, Italia se află în categoria ţărilor cu cea mai ridicată rată de suicid din sistem penitenciar, mai mult de 25% peste media europeană”, a explicat Gorghiu.
Ea a precizat că ministerul va urmări cu atenţie finalizarea procedurii în instanţa din Italia, în cazul Arsene.
Ministrul Justiţiei a mai amunțat că până, pe data de 9 aprilie 2024, de la începutul anului, au fost aduse în ţară 233 de persoane fugare, cei mai mulţi fiind din Marea Britanie - 66, Germania - 54 şi Italia - 31.
Editor : B.P.