Klaus Iohannis atacă din nou la CCR modificarea Codului Rutier

Data actualizării: Data publicării:
politist rutiera amenda c
Polițist de la brigada rutieră. Foto: Poliția Romană/ Facebook

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse Codului Rutier. Motivul: parlamentarii au modificat legislația dincolo de recomandările CCR.

Este pentru a doua oară când șeful statului atacă la CCR Codul Rutier. De această dată, motivul este acela că parlamentarii au adoptat „o serie de reglementări care sunt contrare şi excedează limitelor” deciziei Curții Constituționale.

Șeful statului a sesizat prima dată Curtea Constituțională, în 27 iulie 2018, privind legea pentru modificarea unui articol din OUG privind circulaţia pe drumurile publice. În 6 noiembrie, CCR a declarat modificarea neconstituțională, iar legea s-a întors la Parlament.

Sesizarea inițială a lui Klaus Iohannis se referea la prevederea din lege referitoare la instalarea aparatelor radar doar pe mașinile inscripționate și la presemnalizarea radarelor.

Din formularea celor două texte nu se înţelege cu claritate dacă poziţionarea vizibilă se referă la autovehicule, la înscrisurile sau la însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. În egală măsură, nu este clar dacă vizibilitatea trebuie raportată în vreun fel la distanţele de 500 şi 1000 de metri în cazul amplasării dispozitivelor radar în localităţi, respectiv la distanţe între 2000 şi 4000 de metri în cazul amplasării dispozitivelor în afara localităţilor, prevăzute pentru presemnalizarea prezenţei dispozitivelor radar instalate pe autovehicule sau pe suporţii amenajărilor rutiere ori a utilizării dispozitivelor radar tip pistol”, arăta șeful statului. În opinia sa, modificările puteau fi interpretate astfel încât să genereze „impredictibilitate în aplicare”.

În noua sesizare depuse la Curte, șeful statului arată că că „Parlamentul a eliminat unele texte şi a operat modificări la alte alineate, chiar dacă în forma inițială acestea fuseseră declarate constituționale și, prin urmare, ar fi trebuit să rămână în forma inițială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri