Amazon va renunța la peste 18.000 de locuri de muncă, pentru a micșora costurile, a anunțat șeful companiei, Andy Jassy, potrivit BBC. Reducerile reprezintă aproximativ 6% din cei 300.000 de muncitori ai gigantului tehnologic.
Zvonurile legate de posibilele disponibilizări a determinat conducerea să facă anunțul oficial. „Unul dintre coechipierii noștri a scurs aceste informații în exterior”, precizează Andy Jassy.
Amazon este cea mai recentă mare firmă de tehnologie care face concedieri masive, din cauza clienților care și-au redus cheltuielile, afectații find de criza economică. Cele mai multe reduceri vor veni din divizia de magazine și resurse umane, le-a transmis angajaților șeful companiei. Fără să menționeze o țară anume, Andy Jassy spune că disponibilizări se vor face inclusiv în Europa. „Intenționăm să comunicăm cu angajații afectați (sau, după caz, în Europa, cu organele de reprezentare a angajaților) începând cu 18 ianuarie”, a spus acesta.
Informarea oficială vine după ce anul trecut, în luna noiembrie, compania anunța că va reduce numărul de angajați, însă la momentul respectiv nu a fost vehiculată o cifră exactă. Amazon îngheța angajările și oprea extinderea depozitelor, după ce conducerea a concluzionat că în perioada pandemiei gigantul ar fi făcut prea multe angajări. Revizuirea afacerii Amazon nu a fost una ușoară , a spus Andy Jassy. „A fost mai dificilă, având în vedere economia incertă și că am angajat rapid în ultimii câțiva ani”.
Vremurile continuă să fie grele pentru US Big Tech, Amazon fiind ultimul dintr-un șir de giganți care a anunțat disponibilizări în ultimele luni. O combinație puternică a unei scăderi a veniturilor din publicitate din cauza întreprinderilor care caută să economisească numerar, alături de consumatorii care cheltuiesc mai puțin pe măsură ce costurile vieții cresc, afectează puternic firmele de tehnologie. Perioada lor de vârf în timpul blocajelor din cauza pandemiei, când activitatea online a crescut în timp ce oamenii se plictiseau acasă, a luat sfârșit.
Amazon a anunțat deja că renunță la proiecte precum Echo (mai bine cunoscut sub numele de Alexa) și la roboții de livrare - care au fost drăguți, dar nu produc bani.
În mod anecdotic, există o tendință în Silicon Valley ca firmele să angajeze și să păstreze lucrători talentați cu salarii atractive, chiar dacă nu sunt imediat necesari, în primul rând pentru a-i opri să lucreze pentru rivali. Se pare că această cultură este un lux pe care tehnologia mare nu își mai permite să-l mențină. „Înainte de pandemie, companiile tehnologice eliminau adesea doar 1% până la 3% din forța de muncă”, a declarat pentru BBC Ray Wang de la firma de consultanță Constellation Research din Silicon Valley.
Zeci de mii de locuri de muncă sunt eliminate în industria globală a tehnologiei, pe fondul încetinirii vânzărilor și al preocupărilor tot mai mari cu privire la o recesiune economică. În noiembrie, proprietarul Facebook Meta a anunțat că își va reduce 13% din forța de muncă.
Primele concedieri în masă din istoria companiei de social media vor duce la pierderea locurilor de muncă a 11.000 de angajați, dintr-un număr de 87.000 de angajați la nivel mondial. Directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, a spus că reducerile au fost „cele mai dificile schimbări pe care le-a făcut în istoria Meta”.
Vestea a urmat disponibilizări majore de la Twitter, care și-a redus aproximativ jumătate din personal după ce multimiliardarul Elon Musk a cumpărat firma în octombrie. Amazon a început să concedieze personal încă din noiembrie, potrivit postărilor pe LinkedIn ale angajaților care au spus că au fost afectați de reducerile de locuri de muncă.
Editor : Loredana Bancăș