Jumătatea lunii viitoare este noua promisiune de la Ministerul Sănătăţii pentru serurile care trebuie să imunizeze bebeluşii împotriva unor boli ca difteria, poliomielita şi hepatita B. Părinţii şi medicii sunt sătui de vorbe și mai ales, sunt îngrijoraţi. În plină epidemie de rujeolă, nici acest vaccin nu este de găsit.
În plină epidemie de rujeolă, sunt medici care spun că nu au disponibil în acest moment vaccinul. 17 copii nevaccinaţi împotriva rujeolei au murit şi medicii sunt tot mai impacientaţi.
„Vaccinul ROR lipseşte, l-am epuizat, deşi suntem în plină situaţie epidemiologică specială şi vaccinul tetravalent, eu, personal, am cerut 100 de doze şi am primit 17. Epidemia de rujeolă nu aşteaptă. E păcat să nu protejăm copiii. Părinţii doresc să-şi vaccineze copiii, trebuie să facă sacrificii să aducă vaccinul din afară”, a spus Emiliana Costiug, reprezentantă AREMPF.
Vaccinul hexavalent ajunge în țară peste 20 de zile
Părinţii aşteaptă de luni bune să fie chemaţi cu bebeluşii la vaccinare şi dacă ultimul termen pentru aprovizionarea cu ser haxavalent era sfârşitul lui martie, acum Ministerul Sănătăţii mai face o încercare. 125.000 de doze de vaccin hexavalent vor ajunge până la jumătatea lunii aprilie în cabinetele medicilor. Este noua estimare a Ministerului Sănătăţii, după ce anunţa că la sfârşitul lunii martie vor avea toţi medicii acest vaccin.
„Contractul pentru vaccinul hexavalent s-a semnat încă de două saptămâni. Prima tranşă va veni cel târziu pe 15 aprilie, 125.000 de doze. Imediat după aceea va fi trimis spre medicii de familie”, a spus Amalia Șerban, director în cadrul Ministerului Sănătății.
Cu cel puţin o lună întârziere de la ultimul anunţ! Medicii atenţionează părinţii că trebuie neapărat să recupereze imunizarea nou-născuţilor nevaccinaţi.
„Este foarte important ca un copil de 2 luni să primească o doză de hexavalent deoarece acel copil nu are niciun fel de protecţie asupra bolilor pe care le previne acel vaccin”, a explicat medicul îndrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie SNMF.
În condiţiile în care statul nu poate să asigure imunizarea copiilor, preocuparea pentru o lege care să oblige părinţii să vaccineze bebeluşii pare pierdere de vreme.
„Proiectul a fost transmis din câte ştiu de la Ministerul Sănătății către Guvern, urmând ca într-o săptămână, două, trei, proiectul să ajungă la Parlament”, a precizat Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.