Video&Foto Proteste în Parlament la ședința în care Ciolacu și-a asumat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale
Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat noile taxe. USR și AUR protestează cu pancarte în sala de plen.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
DOCUMENT FINAL: Ce prevede legea măsurilor fiscal-bugetare pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea
ACTUALIZARE 19:55 Guvernul a publicat forma finală a pachetului de măsuri fiscal-bugetare, cu amendamente, pentru care și-a asumat răspunderea în Parlament.
Documentul cu „Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung” poate fi consultat AICI.
Proteste în Parlament după anunțarea noilor taxe
ACTUALIZARE 18:58 Vicepreședintele USR Dan Barna: „Deciziile de astăzi vor mări fiecare preț din această țară. Toate taxele și impozitele puse pe agenții economici, pe sistemul financiar, toate acestea se vor duce către cetățeni. Nu cred că-și imaginează cineva că prețurile vor rămâne la fel. Se va scumpi totul, de la brânză la bicicletă, toate lucrurile vor deveni mai scumpe prin aceste măsuri de stabilitate economică pe care le-a anunțat astăzi premierul Ciolacu”.
ACTUALIZARE 18.55: Ședința plenului comun al Parlamentului a fost închisă.
ACTUALIZARE 18.51: Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis: Dacă în 3 zile nu se depune moțiune de cenzură, proiectul de lege se consideră adoptat.
ACTUALIZARE 18:50 Parlamentarii USR și cei de la AUR protestează în plen cu pancarte. „PNL, poți o zi fără Ciolacu șef”, „Măriți taxele ca să furați cu portbagajul”, „Ciolacu, ești pe drojdie?”, sunt câteva dintre mesajele afișate pe pancartele din plen.
Ciolacu: Azi se termină cu șmecheria. Măsurile trebuie luate, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor. Am multe defecte dar nu pot să mint
ACTUALIZARE 18:22 Marcel Ciolacu prezintă în plen proiectul cu măsurile fiscale:
- „Vin astăzi pentru a angaja răspunderea Guvernului pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară și să pună punct modului în care cei puternici se credeau de neatins.
- De astăzi s-a terminat cu dubla măsura, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat și cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală. La fel ca românii, și eu m-am săturat de ipocrizie.
- M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu ești șef la stat, atunci nu mai poți munci. Sau că dacă nu ai ajutoare de stat, subvenții ori facilități fiscale, atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea.
- M-am săturat să văd că unii își încasează salariul fără să aibă vreo performanță în vreme ce alții trebuie să muncească pe rupte pentru acel salariu.
- M-am săturat să văd cum unii își pot plăti corect taxele, contribuțiile și impozitele iar alții urlă ca din gură de șarpe că nu se poate să fii corect. Nu mai putem să ne mințim unii pe alții, nu se mai poate să ne facem că facem, să cerem mereu fără să dăm nimic în schimb. Trebuie să punem sistemul pe baze corecte și echitabile pentru toți.
- Măsurile au fost dezbătute îndelung. Nu sunt o simplă reacție la nevoile de acum ale statului. În ultimele luni, am avut un dialog public consistent. Astăzi îmi asum răspunderea pentru un set de măsuri dar suntem abia la începutul unei reforme mai ample care înseamnă o reașezare a statului pe baze mai echitabile. Am mers înaite cu mult curaj, care din păcate a lipsit în ultimii zeci de ani în materie de reforme.
- Eu nu vreau să văd o nouă generație îndatorată doar pentru că noi pierdem acești ani fără să facem nimic. Românii vor un stat mai implicat. Vom demara un proces de simplificare a tuturor legilor.
- Echilibrarea sistemului fiscal și legi mai bune înseamnă ceea ce numeam o țară ca afară. Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu e cazul. Nu am susținut niciodată măsuri luate peste noapte. Nu cred în varianta de inventarea de noi biruri pentru mediul de afaceri corect. Măsuri dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune, risipă în cheltuielile statului. Singura cale pentru dezvoltare a un parteneriat cinstit și corect cu mediul de afaceri.
- Foarte mulți mi-au sugerat că nu e acum momentul înaintea unui an electoral fără precedent, că ar fi mai bine să ascundem aceste măsuri sub preș și să luăm măsuri după alegeri. A face nu nimic nu este o opțiune pentru mine și guvernul României. Eu nu pot și nu vreau să las o țară fără opțiuni. De aceea nu am adoptat varianta comodă prin care să nu fac nimic. Am multe defecte dar cu siguranță nu pot să mint. Măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor.
- Astăzi se termină cu șmecheria, azi Guvernul își asumă răspunderea pentru că România nu se mai poate baza doar pe munca celor cinstiti iar pe ceilalți să nmu îi deranjeze nimic. România nu mai poate accepta doar cei cu salarii mici să plătească taxe, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze. E clar pentru toată lumea că ce a fost până acum nu a funcționat.
- Cheltuielile cu personalul bugetar au explodat, în ultimii 10 ani au crescut de 260%, însă performanța și eficiența nu. Va fi mai multă cumpătare pentru bugetarii cu venituri mari. Vor fi mai puțini șefi, se vor desființa mii de possturi cu toată salba de șoferi, secretare.
- Vom implemenmta un plan de reducere a risipei pentru aparatul de stat, vor fi limitate cheltuielile cu achizițiile, indemnizațiile vor fi plafonate, vom comasa și descentraliza o serie de instituții”, a spus premierul Marcel Ciolacu în discursul privind asumarea răspunderii pe măsurile fiscal-bugetare.
Marcel Ciolacu dezminte intenția de a desființa Pilonul II de pensii. „Niciodată!”
ACTUALIZARE 18:20 Premierul Marcel Ciolacu a dezmințit, marţi, înainte de asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile fiscale în Parlament, intenția Coaliției de a desființa Pilonul II de pensii. „Niciodată nu s-a vorbit de vreun amendament la Pilonul II de pensii, nici măcar despre impozitare sau supraimpozitare”, a precizat Ciolacu.
Boloș, despre amendamentul care viza Pilonul II: Sunt bazaconii, nu este un act oficial. Nu răspund de activitățile doamnei Pescaru
ACTUALIZARE 18:15 Marcel Boloș a vorbit marți, după ședința de Guvern, despre amendamentul care ar fi desființat Pilonul II de pensii. Ministrul a spus că așa ceva nu s-a discutat în coaliție, și nu este un act oficial. El a precizat că nu răspunde de „activitățile doamnei Pescaru”, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor care a întocmit amendamentul.
Întrebat de jurnaliști dacă știa că secretarul de stat Daniela Pescaru, aflată în subordinea lui, a propus un amendament pentru desființarea Pilonului de Pensii, Marcel Boloș a spus că actul este neoficial și nu răspunde de activitățile Danielei Pescaru. „Nu răspund de activitățile doamnei Pescaru. Nu a fost un amendament oficial, și cred că trebuie vorbit cu dumneaei. Probabil are și o explicație. Este un amendament oficial? Dacă ar fi fost un amendament oficial, era înregistrat și urma procedura legală, parlamentară. Mai departe nu pot să comentez”, a spus Marcel Boloș.
Citește continuarea AICI
Şedinţa de plen a fost precedată de un scandal în coaliţie, legat de apariţia unui articol nou, care practic prevede o naţionalizare a Pilonului doi de pensii. Inițiativa a provocat scandal în interiorul şedinţei, liberalii nefiind de acord cu acesta. În plus, taxarea băncilor se modifică în sensul în care acestea ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025, dublu faţă de prevederea iniţială de 1%.
Guvernul Ciolacu dorește ca noile măsuri fiscale să intre în vigoare chiar de la 1 octombrie.
USR și Forța Dreptei atacă la CCR pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul vrea să-și asume răspunderea în Parlament. „Ciolacu încalcă legea și Constituția ca să alimenteze clientela de partid”, a spus marți liderul USR, Cătălin Drulă.
Cele două partide susțin că vor include și zecile de obiecții de neconstituționalitate scrise chiar de specialiștii din Ministerul Justiției, dar ignorate de ministrul PNL Alina Gorghiu. Atacul la CCR este calea sigură pentru ca „Legea Creșterii Taxelor” să nu intre în vigoare, la 1 octombrie, arată semnatarii sesizării.
Editor : C.L.B.
- Etichete:
- taxe
- parlament
- masuri fiscale
- marcel ciolacu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News