Ciolacu: Azi se termină cu șmecheria. Măsurile trebuie luate, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor. Am multe defecte dar nu pot să mint
Premierul Marcel Ciolacu a spus, marți, de la tribuna Parlamentului, unde Executivul și-a asumat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare, că „de astăzi s-a terminat cu dubla măsura, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat și cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală”. El spune că „astăzi se termină cu șmecheria, Guvernul își asumă răspunderea pentru că România nu se mai poate baza doar pe munca celor cinstiti iar pe ceilalți să nu îi deranjeze nimic”. „Am multe defecte, dar cu siguranță nu pot să mint. Măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor”, a argumentat premierul.
Discursul transcris al premierului poate fi citit aici.
„De astăzi s-a terminat cu dubla măsura, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat și cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală. La fel ca românii, și eu m-am săturat de ipocrizie. M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu ești șef la stat, atunci nu mai poți munci. Sau că dacă nu ai ajutoare de stat, subvenții ori facilități fiscale, atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea.
M-am săturat să văd că unii își încasează salariul fără să aibă vreo performanță în vreme ce alții trebuie să muncească pe rupte pentru acel salariu.
M-am săturat să văd cum unii își pot plăti corect taxele, contribuțiile și impozitele iar alții urlă ca din gură de șarpe că nu se poate să fii corect.
Nu mai putem să ne mințim unii pe alții, nu se mai poate să ne facem că facem, să cerem mereu fără să dăm nimic în schimb. Trebuie să punem sistemul pe baze corecte și echitabile pentru toți.
Măsurile au fost dezbătute îndelung. Nu sunt o simplă reacție la nevoile de acum ale statului. În ultimele luni, am avut un dialog public consistent.
Astăzi îmi asum răspunderea pentru un set de măsuri dar suntem abia la începutul unei reforme mai ample care înseamnă o reașezare a statului pe baze mai echitabile.
Am mers înaite cu mult curaj, care din păcate a lipsit în ultimii zeci de ani în materie de reforme.
Eu nu vreau să văd o nouă generație îndatorată doar pentru că noi pierdem acești ani fără să facem nimic. Românii vor un stat mai implicat.
Vom demara un proces de simplificare a tuturor legilor.
Echilibrarea sistemului fiscal și legi mai bune înseamnă ceea ce numeam o țară ca afară. Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu e cazul. Nu am susținut niciodată măsuri luate peste noapte. Nu cred în varianta de inventarea de noi biruri pentru mediul de afaceri corect.
Măsuri dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune, risipă în cheltuielile statului. Singura cale pentru dezvoltare a un parteneriat cinstit și corect cu mediul de afaceri.
Foarte mulți mi-au sugerat că nu e acum momentul înaintea unui an electoral fără precedent, că ar fi mai bine să ascundem aceste măsuri sub preș și să luăm măsuri după alegeri. A face nu nimic nu este o opțiune pentru mine și guvernul României.
Eu nu pot și nu vreau să las o țară fără opțiuni. De aceea nu am adoptat varianta comodă prin care să nu fac nimic.
Am multe defecte dar cu siguranță nu pot să mint. Măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor.
Astăzi se termină cu șmecheria, azi Guvernul își asumă răspunderea pentru că România nu se mai poate baza doar pe munca celor cinstiti iar pe ceilalți să nu îi deranjeze nimic. România nu mai poate accepta doar cei cu salarii mici să plătească taxe, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze.
E clar pentru toată lumea că ce a fost până acum nu a funcționat. Cheltuielile cu personalul bugetar au explodat, în ultimii 10 ani au crescut de 260%, însă performanța și eficiența nu.
Va fi mai multă cumpătare pentru bugetarii cu venituri mari. Vor fi mai puțini șefi, se vor desființa mii de posturi cu toată salba de șoferi, secretare.
Vom implemenmta un plan de reducere a risipei pentru aparatul de stat, vor fi limitate cheltuielile cu achizițiile, indemnizațiile vor fi plafonate, vom comasa și descentraliza o serie de instituții”, a spus premierul Marcel Ciolacu în discursul privind asumarea răspunderii pe măsurile fiscal-bugetare.
Prim-ministrul României a adăugat că Guvernul va implementa un plan de reducere a risipei în aparatul bugetar, atât pentru administraţia centrală, cât şi în cea locală, companii de stat şi instituţii autonome.
„Vor fi limitate cheltuielile cu achiziţiile şi vor fi controale mult mai stricte pentru depăşirea acestor limite. Indemnizaţiile vor fi plafonate, iar acordarea acestora se va face doar în funcţie de performanţă. Suplimentar, vom comasa şi descentraliza o serie de instituţii, tocmai pentru a reduce, cu cel puţin 15%, cheltuielile de funcţionare şi cele cu materialele şi serviciile. Prin toate aceste măsuri avem un singur scop. Acela de a însănătoşi finanţele publice şi de a reduce îndatorarea României pentru a putea aloca mai mulţi bani acolo unde este într-adevăr nevoie: în investiţii, în Educaţie, Sănătate şi Infrastructură, în producţie şi creare de locuri de muncă aici, în România”, a mai spus el.
Acesta a reamintit că proiectul de lege al Guvernului prevede măsuri pentru combaterea fraudei şi evaziunii fiscale.
„Am început prin a vă spune că nu sunt adeptul inventării de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care îşi achită impozitele şi taxele la stat. Şi că, în opinia mea, măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, acolo unde există evaziune. Din acest motiv, legea propusă astăzi prevede măsuri clare pentru reducerea fraudei şi a evaziunii fiscale. Nu mai putem continua să ne bazăm doar pe taxele plătite corect de românii cinstiţ, fie simpli cetăţeni, fie antreprenori. Nu este corect ca doar unii să plătească, iar toţi ceilalţi să aibă doar pretenţii”, a mai precizat liderul PSD.
„Cu toţii vrem un sistem de sănătate puternic şi accesibil tuturor!”, a continuat premierul.
„Cu toţii vrem un sistem de învăţământ care să ne educe într-adevăr copiii! Cu toţii vrem servicii sociale, unde părinţii şi bunicii noştri să fie îngrijiţi corespunzător! Dar toate acestea costă bani! Şi nu pot fi construite când România are o evaziune fiscală de 10% din PIB. 160 miliarde lei. 32 miliarde euro. De aceea, vom creşte masiv amenzile şi vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită. Însă impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez. Nu! Cu 70% va fi taxat cel care nu şi-a plătit corect taxele şi impozitele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate, pensii, educaţie”, a completat Ciolacu.
Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. USR și AUR au protestat cu pancarte în sala de plen.
Citește și:
VIDEO Ciolacu dezminte intenția de a desființa Pilonul II de pensii. „Niciodată!”
Editor : A.C.
- Etichete:
- parlament
- psd
- pnl
- premierul romaniei
- coalitia de guvernare
- marcel ciolacu
- masuri fiscal bugetare
- asumarea raspunderii guvernului
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News