Extinderea plajelor din stațiunea Mamaia ar putea fi întârziată, pentru că zona din larg de unde se extrăgea nisipul nu mai poate fi exploatată. Procurorii DNA spun că în adâncuri au fost descoperite fragmente cu potențial arheologic. Ar putea fi vorba chiar de o corabie antică.
Totul a început în 17 februarie când Direcţia Hidrografică Maritimă a trimis o informare către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral prin care se solicita ca într-un anumit perimetru din larg navigaţia să fie întreruptă. Este vorba inclusiv despre navele firmei care se ocupă cu reablitarea plajelor din Mamaia. Aşa că cei de la Apele Române s-au văzut nevoiţi să găsească alte soluţii. Pentru moment, au decis să extragă nisip dintr-o zonă nerestricţionată.
„Operaţiunea este puţin îngreunată datorită zonei, destul de îngustă, de operare şi extragere a nisipului. Suntem în analiză pentru identificarea împreună cu antreprenorul a unor soluţii pentru continuarea proiectului. Nu putem să estimăm cam care vor fi întârzierile de grafic”, spune Adrian Chera, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.
Direcția Județeană de Cultură, informată de DNA că zona trebuie conservată
Perimetrul respectiv a fost verificat în 2017 de către arheologii de la Muzeul de Istorie din Constanța, care au trimis raportul către Ministerul Culturii.
„Au acoperit întreg perimetrul aflat în discuție acuma. În urma acestor scanări şi a verificarilor la fața locului, adică prin scufundare și filmare și fotografiere, nu au fost identificate elemente care să facă susceptibilă zona de prezenţa a unor artefacte antice”, susține arheologul Cătălin Dobrinescu.
Numai că procurorii DNA sunt de altă părere. Tocmai de aceea, Directia Judeţeană de Cultură a fost informată că zona trebuie conservată.
„Ceea ce ştim este dintr-o adresă pe care-am primit-o de la Direcţia Naţională Anticoruptie, Serviciul Teritorial Constanta, care ne spun despre existenţa unor fragmente lemnoase ce ar putea face parte dintr-o epavă”, a precizat Magdalena Tiță, directorul Direcției Județene de Cultură Constanța.
Cum a ajuns DNA să se implice în acest caz
Într-un comunicat, DNA precizează că „în zilele de 24 și 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră - Garda de Coastă - Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandru au cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică”.
Potrivit presei locale, structura din lemn acoperită cu nisip ar putea fi o epavă antică. Ea a fost descoperită la aproximativ 2 mile în larg - în zona cuprinsă între plaja Modern și 3 Papuci - și la 25 de metri adâncime.
Lărgirea plajelor este un proiect de 800 de milioane de euro, din care 85% sunt bani europeni.
În luna ianuarie, DNA Constanța a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro, au declarat pentru Info Sud-Est surse din Autoritatea Navală Română.
Intervenția procurorilor Anticorupție ar fi avut loc după ce mai multe monede antice ar fi fost găsite în nisipul proaspăt excavat din largul mării.
Editor : Luana Pavaluca