ZIUA MARINEI - Cel mai mare spectacol naval din acest an
ACTUALIZARE ORA 10:00 Manifestările dedicate Zilei Marinei au început în jurul orei 10.00, în Portul Constanţa, odată cu sosirea preşedintelui Klaus Iohannis care a fost întâmpinat de Gara de Onoare. Mii de persoane au venit în port ca să urmărească evenimentul ce a debutat cu ridicarea celui mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză în timpul intonării Imnului Naţional.
Preşedintele a rostit apoi un discurs, în care a subliniat că la summitul NATO de la Varșovia, din luna iulie, s-a afirmat importanța strategică a Mării Negre pentru Alianță, similară celei a Mării Baltice și a Atlanticului de Nord. Pentru prima dată, a fost adoptat un document aliat care prevede evaluarea politico-militară cu regularitate a mediului de securitate în această regiune, a arătat președintele. Șeful statului a mai spus că forţele navale vor continua exerciţiile de pregătire în Marea Neagră împreună cu aliaţii şi partenerii din zonă, dar la un nivel mai mare de complexitate.
Manifestările de Ziua Marinei încep la ora 10.00, când va fi ridicat cel mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză, iar militarii de la bordul navelor vor arbora pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Naţional.
Din Portul Tomis, vor răsuna cele 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn, după care va urma cuvântul de deschidere al Şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu şi citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2016.
La ora 10.20, un sobor de preoţi va oficia o ceremonie religioasă şi vor fi depuse ancore de flori pe mare, în memoria eroilor marinari. Zeul Neptun, însoţit de alaiul său, va veni de pe mare, pentru a deschide festivităţile marinarilor, iar din Portul Tomis va fi prezentat în premieră un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.
La ora 11.00, este programată începerea exerciţiului demonstrativ FNR 16, care cuprinde respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul submarinului inamic, în timpul căreia va fi lansată o torpilă de exerciţiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval va fi lansată, în premieră, o geamandură hidroacustică pentru localizarea submarinului, respingerea desantului maritim. Publicul va primi şi o invitaţie la vals din partea celor trei remorchere maritime, nou intrate în serviciul Forţelor Navale Române în acest an, după care va urma defilarea navelor şi a aviaţie civile.
Garda de Onoare va încheia manifestările de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, iar marinarii se vor muta în Portul Tomis, unde vor organiza tradiţionalele jocuri marinăreşti.
De la ora 20.00, pe faleza din faţa Cazinoului din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un spectacol în aer liber, până la ora 22.00, când la bordul navelor va fi aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Mărăşeşti va fi, în premieră, un foc de artificii. Ulterior, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Vraja Mării - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Farmacia Miga - Prefectura Constanţa - Statuia Victoriei.
La manifestările prilejuite de Ziua Marinei vor fi prezenţi şi poliţişti de frontieră care vor participa cu ambarcaţiuni la activităţile şi exerciţiile demonstrative organizate cu acest prilej.
Astfel, marinarii din cadrul Poliţiei de Frontieră vor lua parte la ceremoniile de ridicare a pavilionului şi marelui pavoaz, vor depune coroane de flori în cinstea eroilor marinari, vor participa la jocurile marinăreşti (trasul la parâmă, alergarea în sac, alergarea cu oul în lingură) şi îşi vor prezenta navele şi ambarcaţiile din dotare.
Nava amiral "Ştefan cel Mare” a Poliţiei de Frontieră va participa la un exerciţiu organizat de Forţele Navale Române, privind combaterea migraţiei ilegale pe mare concomitent cu căutarea şi salvarea navelor aflate în pericol, exerciţiu realizat în colaborare cu navele Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), din subordinea Ministerului Transporturilor.
La manifestările de Ziua Marinei de la Constanţa sunt aşteptaţi să asiste mii de turişti şi constănţeni. La eveniment şi-a anunţat participarea şi preşedintele României, Klaus Iohannis, fiind invitate şi alte oficialităţi centrale şi locale.
Pentru buna desfăşurare a evenimentelor de Ziua Marinei, în Constanţa peste 400 de poliţişti vor asigura măsurile de ordine publică, aceştia urmând să fie prezenţi în stradă, suplimentar faţă de dispozitivul curent.
În zona unde au loc manifestările din prima parte a zilei, traficul rutier va fi restricţionat în municipiul Constanţa, între orele 7.00 - 15.00, pe bulevardul Regina Elisabeta, între intersecţia cu strada Termele Romane şi strada Remus Opreanu, pe strada Remus Opreanu, între intersecţia cu bulevardul Elisabea şi strada Marinei, începând de la intersecţia acesteia cu strada Remus Opreanu şi până în dreptul Hotelului Palace.
Totodată, peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile Tomis Constanţa, în cooperare cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, vor fi prezenţi la manifestările de Ziua Marinei din Constanţa pentru desfăşurarea în condiţii optime a acestui eveniment.
La sfârşitul acestei săptămâni, pe litoralul românesc s-au aflat peste 200.000 de turişti, toate locurile de cazare fiind ocupate.
Luni seară va avea loc şi un eveniment prilejuit de faptul că staţiunea Mamaia împlineşte 110 ani. Astfel, de la ora 20.00, în Piaţeta Cazino, este programat spectacolul “Mamaia în costum de baie”, în regia lui Lucian Iancu, urmat de un concert Damian Drăghici & Brothers, seara urmând să se încheie cu un spectacol de artificii.
- Etichete:
- parada
- constanta
- video
- klaus iohannis
- ziua marinei 2016
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News