„Prieteni, în Uniunea Europeană, autoguvernarea şi autonomia sunt lucruri normale. Dacă altora li se cuvine atunci şi nouă ni se cuvine, pentru că nu suntem mai prejos de nicio naţie”, a declarat Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei.
Subiectul este însă unul delicat, tratat diferit în UDMR, proaspăt intrat la guvernare alături de PSD. Conducerea Uniunii vrea autonomie culturală, în timp ce aleşii locali, precum primarul Antal Arpad de la Sfântu Gheorghe, susţin că maghiarii din Ţinutul Secuiesc sunt „adevăraţii băştinaşi”.
„Eu cred ca nu e niciun fel de problemă că ceea ce ziceam noi din 93 o spunem în fiecare an. Majoritatea românească trebuie să accepte aceste lucruri. Nu dorim altceva decât să ne exprimăm liber în limba noastră maternă, să avem posibilitatea să avem drepturi mai multe”, a declarat Laszlo Borbely, vicepreşedintele UDMR.
La Cluj-Napoca, maghiarii s-au strâns la Institutul Teologic Reformat. De aici au plecat în marş până la Biserica romano-catolică din centrul oraşului. O mie de oameni au asistat la o ceremonie religioasă, iar după slujbă au depus coroane la statuia poetului Petofi Şandor.
Tot la Cluj Napoca, de Ziua Maghiarilor, 300 de membri şi simpatizanţi ai Asociaţiei Noua Dreaptă au organizat o contramanifestaţie şi au mărşăluit pe străzi. „Harghita, Covasna, pământ românesc!”, au scandat ei.
Manifestanţii au primit aprobări pentru marşuri doar cu anumite condiţii. Nu au putut scanda sloganuri separatiste, iar în cazul arborării drapelului unui alt stat, era obligatorie şi arborarea steagului României.