Lunea se produc cu 20% mai multe accidente decât în restul săptămânii, arată statisticile Allianz-Țiriac pe baza polițelor RCA vândute de compania de asigurări. O explicație poate fi găsită în cercetările realizate la nivel internațional.
Potrivit unui studiu al furnizorului britanic de servicii medicale National Accident Helpline, cele mai multe accidente au loc lunea deoarece oamenii încă încearcă să se adapteze la programul de lucru de după weekend. Sunt obosiți după ce au adormit sâmbătă și duminică la ore târzii, iar reflexele lor sunt mai slabe.
Statisticile Allianz arată că la polul opus sunt duminicile, când au loc cele mai puține accidente auto. Din păcate sunt și cele mai grave.
În perioada 2013-2014, aproape jumătate dintre despăgubirile pentru vătămari corporale acoperite de polițele RCA Allianz au fost acordate în urma unor accidente petrecute duminică.
Tot duminică au fost înregistrate și cele mai multe daune totale. Drumurile sunt mai goale în ultima zi a săptămânii, iar șoferii au tentația să meargă cu viteză, iar impactul este mult mai brutal decât în cazul unei ciocniri ușoare la o oră de vârf.
În primele șase luni ale anului, companiile de asigurări au plătit despăgubiri pentru polițele RCA de 260 de milioane de euro, în creștere cu 8% față de prima jumătate a anului trecut.
Firmele de asigurări nu pot să prevină accidentele. Tot ce pot face este să calculeze riscurile în funcție de studiile și datele statistice pe care le au la dispoziție. Acesta este și motivul pentru care polițele pentru șoferii tineri sunt mai scumpe decât cele pentru șoferii experimentați. Plătesc mai mult și proprietarii mașinilor puternice.
Totuși, informațiile privind frecvența accidentelor în anumite perioade nu ajută prea mult companiile de asigurări. Pot doar să afle când să se pregătească de acordarea unor despăgubiri mai mari sau mai mici.
Potrivit statisticilor Allianz, în ultimii doi ani, în perioada decembrie-februarie, numărul accidentelor auto a fost cu 15% mai mic decât în restul anului. Ceea ce poate părea paradoxal, pentru că aceasta este perioada în care sunt cele mai periculoase condiții de trafic. Însă, șoferii par să fie conștienți de riscuri și aleg să își lase mașinile în parcare decât să le scoată pe un drum acoperit cu gheață.
Pe de altă parte, riscul de accidente crește în săptămânile de după trecerea la ora de iarnă și cea de vară, arată un studiu al Universității A&M din Texas.