Imaginile au fost principala probă a procurorilor, iar judecătorii au ajuns la concluzia că şoferul bolidului e un pericol pentru societate şi trebuie să rămână închis. Magistraţii nu s-au lăsat impresionaţi de explicaţiile primite.
Șofer: Nu am intrat intenţionat.
Reporter: Cum stau lucrurile de fapt? Aţi avut o defecţiune la maşină?
Șofer: Nu m-am asigurat.
Avocaţii au mizat pe faptul că bărbatul are o carieră impresionată, este controlor de zbor la Romatsa, şi până acum nu a mai avut probleme cu legea. Şefii Romatsa nu au comentat situaţia angajatului lor. Psihologii în schimb au analizat cazul.
Ana Bulai, psiholog: „Este un om care nu are stăpânire de sine. Este o persoană care are probleme psihice. Este un sindrom pe care l-aş putea numi al impotenţei direct proporţional cu mărimea maşinii, direct cu nivelul de educaţie şi direct proporţional cu nivelul de isterie al societăţii”.
Incidentul nu este izolat, arată zeci de filme postate pe internet. De la claxoane, semnale luminoase şi înjurături, până la şoferi dispuşi să îşi lovească maşinile doar ca să le dea o lecţie altor conducători auto.
De multe ori şicanele degenerază în bătăi între şoferi. Poliţiştii recunosc că în acest moment codul rutier nu îi sancţionează pe şoferii agresivi. În schimb, oamenii legii au mizat pe campanii de educare.
Zeci de astfel de bannere au fost montate în tot Bucureştiul. E o campanie de prevenire a poliţiei Capitalei. Șoferii sunt sfătuiţi să fie calmi, să nu fie agresivi, sa nu raspundă la provocări.
Deşi panourile sunt prezente în trafic de doi ani, puţini şoferi le-au remarcat.
O soluţie ar putea sa vină din Parlament. Un simplu claxon ar putea să ducă la suspendarea permisului de conducere, potrivit unui proiect de lege.
Citiți și:
Şicanare în trafic transformată în tentativă de omor. Șoferul a fost reținut