„Tot ceea ce vă pot eu spune în acest moment, era și ministrul Apărării acolo, și șeful Marelui Stat Major, domnul Ciucă, este faptul că România este dispusă să se implice să găzduiască orice fel de capabilități se decid la nivel NATO. Mai mult de atât nu am voie să vă spun”, a declarat premierul Victor Ponta, întrebat de jurnaliști dacă discuțiile de ieri cu generalul Philip Breedlove s-au referit la amplasarea pe teritoriul României a unor baze noi sau aducerea de către NATO de armament greu.
Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Philip M. Breedlove, a purtat ieri discuții cu președinte Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, dar și cu Mircea Dușa, ministrul Apărării.
Tancuri şi transportoare blindate ale NATO în România
Tancuri, transportoare blindate şi echipamente de luptă ale NATO şi Statelor Unite ar putea fi amplasate în România. Bună parte din tehnica de luptă ar putea fi adusă din cea mai mare unitate americană din Europa, aflată la Ramstein, în Germania.
„Această decizie va fi anunţată foarte curând. Aşteptările mele sunt ca România să răspundă pozitiv, aşa cum a făcut până acum în faţa tuturor deciziilor luate de NATO”, a declarat generalul Philip Breedlove.
Reaşezarea tehnicii de luptă în bazele din Europa este încă un pas pe care NATO îl face în contextul situaţiei din Ucraina şi a ameninţărilor venite dinspre Rusia. Iar România poate fi locul ideal în care blindatele aliaţilor să rămână staţionate.
„Suntem în acest moment la nivelul discuţiilor tehnice de amplasare”, a declarat Mircea Dușa, ministrul Apărării.
Mai exact, discuţiile dintre oficialii NATO şi cei ai Ministerului Apărării vor stabili unităţile unde tehnica de luptă a Alianţei va fi amplasată.
În urmă cu două săptămâni Statele Unite au trimis echipament de luptă greu, cu precădere tancuri, în ţările baltice. Tot atunci, peste 3.000 de soldaţi americani au primit misiunea de a participa la exerciţii comune în Estonia, Letonia şI Lituania.