Un alt factor care a influenţat decizia Moody's este creşterea puternică a cererii de valută, în special din partea populaţiei, având în vedere impactul crizei politice asupra monedei naţionale, se arată într-un comunicat al agenţiei de rating.
Hryvna ucraineană, al cărui curs este stabilit în consiliul monetar, a închis vineri în scădere cu 1,8%, la 8,6175 unităţi pe dolar, şi s-a depreciat în luna ianuarie cu 4,4%, cea mai proastă evoluţie din august 2009, potrivit Bloomberg.
Randamentele obligaţiunilor ucrainene în dolari cu maturitatea în iunie au crescut vineri pe piaţa secundară cu peste un punct procentual, la 14,7%, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii decembrie, după ce au înregistrat scăderi la jumătatea săptămânii, în urma demisiei premierului Mikola Azarov.
Ratingul Ucrainei este afectat, potrivit Moody's, şi de incertitudini legate de predictibilitatea sprijinului financiar extern din partea Rusiei, scrie Mediafax.
Perspectiva negativă atribuită ratingului este determinată de riscul persistent al unei crize de lichiditate în valută, chiar şi în cazul în care împrumutul de la Rusia urmează să fie distribuit conform planului. Astfel, Moody's consideră că este puţin probabil ca guvernul Ucrainei să aibă posibilitatea de a aborda în mod eficace problemele structurale ale economiei.
Rusia a distribuit în luna decembrie o primă tranşă, de 3 miliarde de dolari, din finanţarea externă de 15 miliarde de dolari oferită guvernului la un cupon de 5%, împreună cu o reducere a preţului la gaze, pentru a abandona semnarea unui tratat de asociere cu UE.
Moody's consideră că plata viitoarelor tranşe din partea Rusiei este incertă.
Mărimea pachetului de finanţare este similară cu suma vizată de Ucraina în timpul negocierilor anterioare cu FMI, care ar fi fost condiţionate de flexibilizarea cursului de schimb valutar, liberalizarea preţului la gaze pentru populaţie şi consolidarea fiscală, notează Moody's.