Ministrul a declarat, în cadrul emisiunii „Imparțial” de la Digi24, că a discutat cu oficialul american despre acordarea unui „sprijin consistent” Republicii Moldova în demersul său de integrare europeană.
„Cine își imaginează că lucrurile au devenit line pentru Republica Moldova se înșală. Inclusiv in interiorul Republicii Moldova vor încerca să înfrâneze pe cât posibil procesul de semnare care urmează în 2014. E foarte important ca acest acord să fie semnat în timp util și să fie parafat de parlamentul Republicii Moldova înainte de alegerile de anul viitor”, a spus Titus Corlățean.
Ministrul a adăugat însă că nu trebuie să se spună că Modova poate ajunge în situația Ucrainei, care a parafat acordul, dar a refuzat să-l semneze la summit-ul de la Vilnius, ceea ce a dat startul unor ample proteste.
„Indiferent de opoziția unora, anul viitor se vor lua decizii politice. Contează foarte mult ce spune Washingtonul și face în acest context”, a spus Titus Corlățean.
În opinia sa, guvernul din Republica Moldova trebuie să ducă mai departe procesul de reforme.
În ceea ce privește decizia Curți Constituționale, care a declarat limba română ca limbă oficială în Republica Moldova, Titus Corlățean spune că este „o decizie istorică” și că aceasta nu va necesita ratificarea parlamentului sau modificarea Constituției, așa cum au afirmat mai mulți oficiali din Republica Moldova.
Ministrul a admis că decizia stârnește „opinii potrivnice” din partea unor „minți rătăcite”, ca „rezultat al unui proces de desnaționalizare extrem de dus produs de puterea sovietelor în Basarabia”.
„Acest subiect a fost utilizat inclusiv în bătălia politică, a dobândit și alte conotații, deși din punct de vedere științific, istoric, lucrurile sunt foarte clare, stim toți ce limbă vorbim, de ambele părți ale Prutului”, a spus Titus Corlățean.