Poliţia de frontieră face faţă din ce în ce mai greu valului de contrabandişti din Ucraina şi Moldova. Doar la graniţa cu Serbia, care este mai scurtă şi mai greu de trecut a scăzut contrabanda.
Contrabanda cu ţigări a crescut anul acesta cu 40%, iar pierderile de la buget sunt uriaşe.
„Cele peste trei puncte procentuale cu care a crescut contrabanda în septembrie înseamnă, practic, circa 100 de milioane de euro pierderi la buget”, spune Gilda Lazăr, reprezentantul unei firme de țigarete.
Desigur, pentru sănătatea populaţiei ar fi ideal să se fumeze cât mai puţin în România. Dar dacă tot se fumează, măcar să fie încasate accizele. Asta deşi accizele tot mai mari a fost cea care i-a încurajat pe tot mai mulţi contrabandişti să forţeze graniţele cu ţigări ieftine ascunse în maşini, rucsacuri sau chiar deltaplane.
„La frontiera de nord, traficanții folosesc drumuri din zona alpina. La frontiera cu Republica Moldova, descoperim țigări în mijloacele de transport. Traficanții folosesc mașini ieftine și le ascund pneuri, portiere sau aripi”, spune Fabian Bădilă, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.
Alta frontieră, aceleași probleme. De data aceasta, granița cu Republica Moldova. O urmărire a unor traficanți de țigări se termină prost pentru contrabandiști.
Însă cele mai mari transporturi de țigări de contrabandă au fost descoperite în portul Constanța. Aici, trei milioane de țigări au fost confiscate în urmă cu nici trei săptămâni.
Acestea sunt cazurile în care polițiștii de frontieră au reușit să îi prindă pe traficanți. Dar de multe ori, țigările de contrabandă reușesc să intre în țară. Apoi sunt vândute la colț de stradă sau ajung chiar în magazine.