Teaser pentru filmul despre procurorul Panait, difuzat în plin scandal cu spioni. Cum își motivează regizorul Tudor Giurgiu decizia

Data publicării:
clip panait

Regizorul a declarat la Digi24 că a luat decizia de a difuza clipul de promovare în urma evenimentelor petrecute în ultima săptămână.

Ce trăim acum în România este... o stare foarte ciudată. De la zi la zi te aștepți să mai explodeze o știre”, a spus el.

Tudor Giurgiu a explicat motivul pentru care a decis publicarea teaser-ului astăzi.

În momentul în care sunt eu cu filmul – încă lucrez la el, lucrăm la sunet, nu știu când va fi gata - mi-am adus aminte că avem un schelet, un teaser, care vrea să agațe publicul, audiența, mi-am adus aminte că agățasem în structura lui și chestiuni care astăzi sunt foart actuale – servicii, toată povestea din care m-am inspirat și care s-a întâmplat în 2002 are legătură cu faptul că multe ministere aveau propriul serviciu secret. Era o chestiune absolut nebunească, de luptă între servicii și pentru influență economică, pentru a-și atinge anumite privilegii și beneficii”, a declarat el la emisiunea „Jurnalul de Seară”.

Mi-am spus: de ce nu? De ce să nu ies cu un trailer care era aproape făcut? Cred că a fost o idee bună, am primit foarte multe telefoane, văd că viralitatea asta funcționează foarte bine în mediul online”, a adăugat el.

Tudor Giurgiu spune că nu se așteaptă ca acest clip să aibă consecințe asupra duelului politic. „Oricât de mult mi-aș dori eu ca filmul să aibă un rol și o influență în general în societatea românească, nu cred că vom avea o forță atât de mare, nu cred că avem forța de a zdruncina conștiințe la un nivel care să se simtă”, a spus el.

Rolul său este de a pune semne de întrebare, să ne aducem aminte cum funcționa justiția în societatea românească de acum 12 ani și să fim mai atenți și la ce votăm”, a mai spus Tudor Giurgiu.

Moartea procurorului Panait, un caz controversat

În aprilie 2002, moartea unui tânăr procuror de la Parchetul General punea pe jar opinia publică şi presa. Cristi Panait a murit la spital, după ce s-a aruncat de la terasa apartamentului pe care îl împărţea cu mătuşa sa, în Capitală. La data morţii sale, procurorul, în vârstă de 29 de ani, era implicat într-o anchetă controversată, cu ramificaţii la vârful Partidului Social Democrat, partid aflat la putere.

Înainte cu două luni de moartea lui Cristi Panait, procurorul orădean Alexandru Lele arestează un traficant de produse petroliere, fiul prefectului de Bihor.

După ce premierul Adrian Năstase declară public că nu crede în arestările de vineri, lăsând să se înțeleagă că e vorba de un abuz, Adrian Tărău este eliberat, iar procurorul care îl arestase este învinuit de corupţie. Cristian Panait este trimis de la Bucureşti să îl aresteze pe Alexandru Lele. Procurorul a analizat cazul şi a dispus neînceperea urmăririi penale.

Decizie care, după cum specula presa vremii, i-ar fi adus presiuni din partea superiorilor şi a colegilor de la Parchetul General şi în final, moartea.

Decizia neînceperii urmăririi penale luată de Cristi Panait a fost confirmată în ianuarie 2008, atunci când CSM și Parchetul General îi constată nevinovăția lui Alexandru Lele.

,,În anul 2008 s-a dat aceeași soluție pe care o propusese Cristian Panait cu șase ani în urmă și pentru care a plătit cu viața. Vina pentru care nu l-au iertat pe Cristian Panait a fost că i-a forțat pe dinozaurii sistemului să se implice direct în cazul Tărău. Ținta lor finală era puterea, controlul discreționar al societății (...) Lăsarea lui Panait în viață ar fi constituit o urmă pe care nu și-o permite niciun asasin. Cred că moartea lui Panait a fost o moarte provocată”, declara Alexandru Lele pentru ziarul Bursa.

La patru luni de la moartea procurorului Panait, Parchetul General ajunge la concluzia că a fost vorba despre o sinucidere şi clasează cazul. Potrivit presei de la acea vreme, în ziua morţii, Cristi Panait ar fi fost vizitat de prietenul său Victor Ponta, fost coleg procuror. Presa a scris atunci despre un conflict pe care l-ar fi avut cei doi din cauza punctelor de vedere diferite asupra dosarului Tărău.

Victor Ponta a respins întodeauna orice legătură între el şi moartea procurorului Cristian Panait.

„E o acuzație serioasă. Sunt convins că, dacă furam ceva, comiteam ceva, in 12-14 ani nu cred că nu se întâmpla nimic”, a spus premierul în urmă cu două luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025