Reprezentanţii organizaţiilor de mediu cer intensificarea controalelor în ce priveşte colectarea deşeurilor şi au trimis o scrisoare preşedintelui şi premierului. Susţin că taxarea producătorilor pentru colectare şi reciclare nu este nouă, însă aceştia nu au respectat prevederile.
Raul Pop, preşedintele unui ONG de mediu: „Acea lege nu a fost cu atenţie aplicată şi inspectată, autorităţile de mediu trebuiau ca în momentul în care a apărut acea lege să facă inspecţii şi să dea amenzi astfel încât progresiv comportamentul să se schimbe”.
Declaraţiile producătorilor trebuie depuse până pe 25 ianuarie.
Fiecare producător de conserve, apă, vin, sucuri sau bere trebuie să raporteze Administraţiei Fondului pentru Mediu cât a reuşit să colecteze şi să recicleze din ambalajele sale. Plătesc doi lei pe kilogramul de ambalaj nereciclat dacă nu ating ţintele impuse.
Corina Lupu, secretar de stat în Ministerul Mediului: „Pentru sticlă 60%. Pentru plastic 22%, pentru metal 50%”.
În replică, Coaliţia pentru Dezvoltarea României cere amânarea termenului de declarare și de plată a contribuției la Fondul pentru mediu, printr-o ordonanță de urgență, pentru cel puţin 3 luni. În caz contrar, industria alimentară ar pierde 700.000 de euro pe zi din cauza blocajului.
Producătorii au anunţat deja că tot clienţii sunt cei care vor suporta costurile.
Sorin Minea, preşedintele Romalimenta: „Eu nu am de unde să aduc bani de acasă. Un borcan de fasole s-ar putea să-şi dubleze preţul, o sticlă de apă minerală sigur îşi va dubla preţul, un kilogram cu mezeluri creşte cu 5%”.
Potrivit unui raport Eurostat, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul reciclare a deşeurilor, cu doar 5%.
Raul Pop, preşedintele unui ONG de mediu: „Nu au o infrastructură unde să poate să arunce separat deşeurile, nu e normal ca atunci când ies din apartamentul meu să trebuiască să merg cu deşeurile în maşină până nu ştiu unde ca să le pot pune separat pe hârtie, plastic şi metal.”
Un exemplu ar fi statul francez.
Recompensă în bani nu se acordă decât în cazul cartoanelor, dar chiar şi aşa localnicii sunt obişnuiţi să separe tot ceea ce aruncă încă de acasă, iar punctele de colectare a sticlei se găsesc în apropierea tuturor blocurilor
În Ungaria şi Bulgaria vorbim de o rată de 30% de reciclare a deşeurilor.