În România, sute de primării se războiesc, de mai bine de 24 de ani, pentru delimitarea granițelor dintre localități. Miza o constituie terenurile agricole, de sute de milioane de euro, ale satelor și impozitele plătite pentru aceste suprafețe de milioane de români.
„Există aproximativ 800 de conflicte între unităţile administrative teritoriale, comune cu comune sau judeţe cu judeţe, care nu au reuşit să îşi stabilească, foarte clar, care este limita dintre cele două”, spune conf. univ. dr. Bogdan Suditu, fost şef serviciu la Ministerul Dezvoltării Regionale.
Sate înfiinţate „din greşeală” pe terenurile oraşelor vecine şi graniţe dintre judeţe care trec prin mijlocul localităţilor.
„Aici e Gorj, în partea cealaltă Dolj! Deci un pas în Gorj, un pas în Dolj!”, spune un localnic din satul Ţânţăreni arătând mijlocul drumului.
Sunt doar două exemple care arată haosul din administraţie. Din cauza acestei situaţii, pentru mii de români dreptul de proprietate este doar un vis, iar alte câteva sute sunt impozitaţi de mai multe primării.
„Ăsta e impozitul plătit la Măgurele şi ăsta e plătit la Cornetu”, spune Florin Aldea, localnic sat Buda.
De ce a rămas teritoriul României organizat în baza unei legi din anul 1968 şi care este preţul plătit de cetăţeni pentru neglijenţa autorităţilor aflăm, duminică, de la ora 22.30, într-un reportaj marca Din|interior.