Cele mai întâlnite metale grele din haine sunt cuprul, cromul şi plumbul, la care se adaugă formaldehida, amine cancerigene şi pentaclorfenol. Fără să ştim, le purtăm cu noi în fiecare zi. Le-au găsit şi specialiştii Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Textile. Ei spun că nu există o metodă prin care să ne protejăm, de vreme ce nu putem identifica hainele care conţin aceste substanţe. Putem totuşi să reducem efectele nocive.
„Să spele toate produsele înainte de prima utilizare, încercând astfel să diminueze sau să se protejeze oarecum minimorum”, a sfătuit Mariana Vameşu - inginer chimist.
Trebuie să ne ferim şi de hainele colorate sau cele cu imprimeuri. Cele mai multe substanţe toxice se află în vopseaua folosită pentru acestea. Medicii spun că substanţele descoperite în fibrele textile sunt atât de periculoase, încât pot provoca disfuncţii hormonale sau alte probleme.
„În funcţie de natura chimica a lor apare şi riscul efectelor cancerigene în special induse de pesticide şi metalele grele, reacţii care nu sunt determinate de doza de expunere”, a explicat Doina Lupulescu - medic primar.
Organizaţia ecologistă Greenpeace a atras atenţia de mai multe ori în ultimii ani că hainele de fiţe ne pot îmbolnăvi. Ultimele teste au fost facute pe îmbrăcămintea pentru copii, iar analizele s-au concentrat pe producătorii din Asia, pentru că acolo sunt realizate peste o treime din hainele ce se distribuie în toată lumea. Greenpeace şi-a propus ca, până în 2020, să îi convingă pe toţi producătorii să renunţe la substanţele toxice.
„Impactul este cu atat mai mare cu cat este distribuit peste tot. Astfel fiecare om care cumpără haine de la aceşti producători şi nu numai, se face părtaş în această problemă”, a afirmat Irina Bandrabur - ofiter de presă Greenpeace Romania.
În 2011, Greenpeace a publicat două rapoarte care arată cum furnizorii marilor grupuri textile otrăvesc apa unor fluvii din China cu deşeurile lor.