România şi Bulgaria sunt ţările cu cele mai slabe performanţe în ceea ce priveşte respectarea statului de drept, combaterea corupţiei şi libertatea presei. Autorii studiului au analizat şi tolentanţa faţă de minorităţi, participarea cetăţenilor la alegeri, precum şi încrederea acestora în instituţiile statului.
Ţara noastră stă prost şi la capitolul reforma instituţiilor publice. România a înregistrat progrese semnificative înainte de aderarea la Uniunea Europeană, însă după acel moment reformele au încetinit, în ciuda aşteptărilor. Doar Bulgaria se situează după noi.
În schimb, în cazul luptei anticorupţie ţara noastră s-a clasat în urma Bulgariei, pe ultimul loc între statele membre. Alături de ţara noastră, în topul codaşelor, se mai află Italia şi Grecia, care suferă de corupţie endemică, potrivit raportului.
Tot în compania Italiei şi Bulgariei se află România şi la capitolul funcţionarea statului de drept. Ţara noastră se află înaintea Bulgariei, dar după Italia, pe locul 26 din 27 de state.
Mult mai bine stăm la capitolul drepturile minorităţilor, unde ţara noastră se clasează pe locul 19. Studiul arată că românii au devenit mai toleranţi şi faţă de romi. Şi mai prietenoşi suntem cu musulmanii. Cel puţin aşa arată indexul publicat de Uniunea Europeană.
Criteriile de analiză a democraţiei
1. Democraţia electorală şi procedurală: independenţa instituţiilor, statul de drept, absenţa violenţei sociale, corupţia
2. Drepturi şi libertăţi fundamentale: libertatea religioasă, libertatea de expresie, libertatea presei, drepturi economice pentru femei
3. Toleranţa faţă de minorităţi: religioase, sexuale, faţă de romi şi imigranţi
4. Participarea cetăţenilor: manifestarea partidelor politice, sindicatelor, ONG-urilor
5. Capitalul social şi politic: încrederea populaţiei în autorităţi, în instituţiile statului
Codaşii luptei anticorupţie
24. Italia
25. Grecia
26. Bulgaria
27. România
Sursa: DEMOS