În ultima zi a anului, Ministerul Educaţiei a anunţat încheiarea procedurii de atribuire a contractului.
Proiectul a fost câştigat de unul dintre cele două consorţii de firme care au participat la licitaţie. Sistemul va permite verificarea tezelor de doctorat, prin compararea cu lucrari de specialitate din domeniul respectiv.
Un sistem similar există deja la Universitatea Andrei Şaguna, din Constanţa. Lucrările de licenţă din ultimii trei ani au fost verificate cu un soft antiplagiat.
„Ne arată site-urile de unde studentul nostru s-a inspirat. Nu este rău că s-a inspirat, problema este că trebuie să interpretăm ceea ce luăm, să nu luăm munca altuia şi să punem numele nostru pe ea, că acel lucru este rău”, a afirmat Nicu Ionel Sava, lector universitar în cadrul Universităţii Andrei Şaguna Constanţa.
Programul informatic verifică şi dacă autorul lucrării s-a inspirat din teze de licenţă mai vechi.
Şi Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca foloseşte un astfel de sistem, dar cu anumite rezerve.
„Folosim un soft antiplagiat, dar doar cu rol orientativ şi nicidecum nu ne bazăm pe el pentru a lua o decizie fermă privind o situaţie de plagiat sau de lipsa plagiatului”, a declarat prof.univ.dr. Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, UBB Cluj.
Decizia finală va aparţine unui grup de experţi dintr-o comisie de etică.
Conceperea acestui acestui mecanism vine după mai multe scandaluri în care demnitari români au fost acuzaţi că au plagiat în tezele de doctorat.
Unul dintre cele mai dezbătute cazuri este cel al premierului Victor Ponta. Şeful Guvernului a fost acuzat că a copiat mai bine de jumătate din teza sa de doctorat. Lucrarea a fost verificată de trei comisii. Prima a fost cea a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, care a decis că este vorba de un plagiat. Verdictul nu a fost însă considerat valid, pentru că a fost dat la o zi dupa dizolvarea Comisiei. Însa şi specialiştii de la Universitatea Bucureşti, acolo unde premierul şi-a susţinut lucrarea, au stabilit acelaşi lucru. Al treilea verdict, cel al Comisiei Nationale de Etică, care a spus că nu este vorba despre un plagiat, a fost cel asumat oficial de Ministerul Educaţiei. Plângerea penală pentru plagiat formulată pe numele şefului Guvernului a fost, de asemenea, respinsă.
Acuzaţii de plagiat au fost formulate şi în legatura cu teza de doctorat a şefei DNA, Codruţa Kovesi. Consiliul de Etică a respins şi în acest caz acuzaţiile.
Plagiatul poate fi însă sancţionat şi penal. Pentru încălcarea legii drepturilor de autor, publicistul George Stanca a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.