Circa 100 de sirieni s-au adunat în jurul orei prânzului în Piața Victoriei, în fața sediului guvernului. Sunt oameni care locuiesc de foarte mulți ani în România și care fac parte din Liga sirienilor din țara noastră.
De asemenea, trebuie să menționăm că este vorba despre cetățeni sirieni care susțin regimul lui Bashar al Assad și care spun că ultimii cinci ani de război au distrus țara.
Printre revendicările lor se numără ridicarea embargoului impus Siriei la un an de la începerea războiului. Protestatarii spun că ridicarea embargoului ar ajuta Siria să își consolideze economia.
De asemenea, protestatarii amenință că aceasta este doar prima ieșire în stradă.
Războiul care a strămutat jumătate din populația Siriei
Conflictul din Siria a început în martie 2011, în urma unei manifestații împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Revolta însă s-a transformat într-un război devastator, care nu a ocolit pe nimeni.
Cele mai recente date indică 271.138 de morţi, dintre care 13.500 de copii şi aproape 9.000 de femei. În 2012 au fost 50.000 de morţi, iar în fiecare din anii următori, bilanţul negru a depăşit 70.000 de victime.
Mai mult, jumătate din populația Siriei a fost strămutată de război. Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi, peste 12 milioane de oameni şi-au abandonat casele. 7,3 milioane au plecat în alte zone din Siria, iar 4,7 milioane au trecut dincolo de graniţe. Cei mai mulţi refugiaţi au ales Turcia: 2,8 milioane de oameni. Un milion şi jumătate au trecut frontiera în Liban, 1,4 milioane în Iordania, 260.000 în Egipt şi 250.000 în Irak.
Datele despre economia Siriei sunt aproape la fel de dramatice: Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut în fiecare an cu 20%, exporturile sunt aproape sistate, iar peste 80% din populaţie nu mai are acces la electricitate. Acum, tot mai multe voci vorbesc despre federalizarea ţării. Însă condiţia de bază este anihilarea organizaţiei teroriste Stat Islamic.
Citiți și: