Sindicatele din penitenciare: 40,7% dintre români au toaleta în curte. 100% dintre deţinuţi au toaleta în celulă

Data publicării:
inchisoare verde - captura

19 dintre cele 44 de penitenciare din România sunt supraaglomerate, dar fenomentul este în scădere, susţine Sindicatul Omnia al angajaţilor din penitenciare, conform Hotnews. Precizările îşi propune să răspundă argumentelor invocate pentru sprijinirea ordonanţei graţierii şi unor afirmaţii făcute de Liviu Dragnea. Preşedintele PSD susţinea că România va fi amendată cu 80 de milioane de euro de CEDO din cauza condiţiilor din închisori.

inchisoare verde - captura

 

Ce spune Sindicatul Omnia despre declaraţiile lui Liviu Dragnea şi graţiere:

În legătură cu afirmaţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, referitoare la proiectul ordonanţei de urgenţă privind graţierea unor pedepse cu închisoarea, pentru corecta informare a publicului, facem următoarele precizări:

1. Condiţiile din penitenciare au fost criticate în mod constant în ultimii 27 de ani, dar până la încarcerarea unor politicieni şi oameni de afaceri importanţi au fost ignorate de către toate partidele politice şi de către toate guvernele, fără excepţii.

2. Supraaglomerarea ca fenomen este în scădere iar cifrele demonstrează că acest efect este unul consistent. În ultimii 10 ani, numărul deţinuţilor a scăzut de la aproximativ 48.000 de deţinuţi la aproximativ 27.000 de deţinuţi. Motiv pentru care apreciem că supraaglomerarea va scădea în maximum 4 ani, dacă planurile existente vor fi finanţate şi implementate.

3. Condiţiile din penitenciare s-au îmbunătăţit constant, chiar dacă nu în ritmul aşteptat, motivul fiind subfinanţarea cronică a sistemului penitenciar sub absolut toate guvernările. În niciun an nu s-a acordat mai mult de 65% din necesarul de finanţare. Mai mult, din ambiţii personale - ministrul fiind in conflict cu directorul general -, în 2016 au fost returnaţi la bugetul de stat peste 30 de milioane de euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detenţie reamenajate sau al unui penitenciar nou.

4. Rata mortalităţii în penitenciare este de 3,5 la mia de deţinuţi. Rata mortalităţii în România este de 11 la mia de locuitori. Situaţia este similară şi în privinţa sinuciderilor, în contradicţie cu afirmaţiile unor părţi interesate în a prezenta o situaţie catastrofală. Informaţia este preluată din statistica UE.

5. 40,7% dintre români au WC-ul în curte. 100% dintre deţinuţi au acces permanent la grupuri sanitare si apă curentă, chiar dacă 19 din cele 44 de penitenciare româneşti sunt supraaglomerate. Lista comparaţiilor ar putea continua, dar ar fi nedrept pentru cei care plătesc sejurul în penitenciar al infractorilor.

6. Deţinutul Adamescu (un exemplu folosit de către dl. Dragnea), bolnav încă dinainte de a fi încarcerat, se afla din septembrie 2016 într-o clinică privată, a fost operat la genunchi de către medicul pe care şi l-a ales şi a decedat într-o clinică privată. Românii liberi şi plătitori de impozite n-au această şansă.

7. Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a inventat o aşa-zisă amendă de 80 de milioane de euro, aplicabilă de către CEDO României. Recent a descoperit acest fals şi preşedintele Iohannis. Raluca Prună ştim deja că are neplăcutul obicei de a inventa cifre.

8. În realitate, efectele unei hotărâri pilot nu presupun aplicarea unor amenzi. De fapt, CEDO încetează să soluţioneze cauze de un anume tip (în acest caz referitoare la detenţie) până când statul membru nu-şi rezolvă problemele sistemic, pe baza unor recomandări. Un exemplu în acest sens este hotărârea pilot pe tema restituirilor.

9. Constatăm cu surprindere că Guvernul alege să ignore poziţiile critice, mai mult decât argumentate, ale instituţiilor apolitice din cadrul justiţiei (DIICOT, DNA), precum şi ale asociaţiilor profesionale (AMR) sau neguvernamentale (Expert Forum, etc). Nu reluăm argumentele prezentate şi problemele identificate punctual, acestea fiind deja comunicate public, însă cerem ca argumentele să fie discutate.

10. În context, precizăm că, din punct de vedere sindical, suntem neutri faţă de aceasta iniţiativă a Guvernului. Considerăm însă necesar să reacţionăm faţă de lipsa de transparenţă, fundamentarea defectuoasă şi elaborarea interesată a proiectului de act normativ sus-amintit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...