Scutul european antirachetă, aproape gata: Nava de război, legătură directă cu baza Deveselu

Data publicării:
uss carney nava FB

Insulele Azore, Portugalia. Distrugătorul american USS Carney ajunge în apele europene şi face o oprire de câteva ore într-un mic port din Sao Miguel. Nava de război se face uşor remarcată printre celelalte ambarcaţiuni. Are peste 150 de metri lungime şi cântăreşte 9.000 de tone. Tunurile, lansatoarele de rachete şi de torpile nu pot fi trecute cu vederea. Debarcaderul se umple repede cu sutele de militari care fac parte din echipajul uneia dintre cele mai puternice nave de război a marinei americane. Distrugătorul are la bord şi un sistem de apărare împotriva rachetelor balistice, unul identic cu cel instalat în România, la Deveselu.

Distrugătorul USS Carney trebuie să ajungă la baza navală din Rota, Spania. Acolo au fost trimise deja alte trei nave similare capabile să detecteze şi să doboare rachete balistice inamice. Guvernul american s-a angajat să facă asta încă din anul 2009. Din insulele Azore şi până la Rota este un drum de patru zile prin Oceanul Atlantic. Echipa Digi24 a fost la bord.

Distrugătorul american va rămâne în apele europene timp de cinci ani. Sosirea navei în Spania a fost calculată într-un moment de importanţă strategică pentru proiecul scutului antirachetă.

USS Carney va fi sta în Marea Mediterană şi va comunica direct cu baza de Deveselu. Concret, dacă rachetele balistice trase de inamic vor fi indentificate de radarele de pe navă, dar sunt prea departe pentru a fi distruse de armamentul de la bord, atunci comanda pentru ca ele să fie doborâte va fi trimisă în România. Acelaşi lucru se poate face şi de la unitatea din judeţul Olt. Partea cea mai importantă a acestui sistem îl reprezintă radarul numit Aegis.

„Reprezintă inima sistemului de luptă Aegis, care reprezintă şi inima acestui distrugător. Fără radarul inteligent, sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice nu este precis”, a spus Peter Halvorsen, adjunct al comandantului navei USS.

„Aegis este un radar foarte complicat. Ne-a luat mulţi ani să-l studiem pentru a-i putea înţelege capacităţile. Apoi, am învăţat despre ceea ce poate să facă în diferite medii. Este impresionant atunci când ajungi să-l cunoşti în detaliu”, explică un ofiţer.

Radarul poate fi observat cu ochiul liber. Seamănă cu un fagure. Are patru laturi şi acoperă un unghi de 360 de grade.

„Putem vedea totul până la orizont şi înapoi şi chiar până în spaţiu, pentru a putea să ne îndeplinim misiunea de apărare împotriva rachetelor balistice. De obicei, când facem câte un tur, nu vorbim niciodată despre el, dar este inima a tot ceea ce vedeţi. Faza a doua o reprezintă baza terestră de la Deveselu, România. Această navă o să fie conectată acolo şi o să aibă posibilitatea să transmită informaţii pentru a proteja o arie mult mai mare. Multe ţări europene vor fi protejate”, mai spune Peter Halvorsen.

Locul în care sunt colectate toate informaţiile obţinute de radar este restricţionat pentru camerele de filmat şi aparatele de fotografiat. În schimb, echipa Digi24 a putut vedea zona de unde sunt lansate rachetele care pot să anihileze orice ameninţare.

„Avem la bord 98 de rachete. Printre acestea, avem rachete care au capacitatea să iasă în spaţiu şi să dea jos rachete balistice intercontinentale. Avem aceste rachete pentru a proteja ţările NATO din Europa”, a afirmat ofiţerul american.

Proiectilele pot fi lansate la doar câteva secunde unul de celălalt.

După trei săptămâni petrecute în ocean, distrugătorul USS Carney a ajuns la baza navală din Rota, Spania. Nava s-a alăturat altor trei dotate cu acelaşi sistem de apărare împotriva rachetelor balistice. Marinarii vor locui acolo pentru următorii ani. Echipajul a fost întâmpinat de familii, iar în port a fost organizată şi o ceremonie militară.

În lunile următoare, USS Carney va fi trimisă şi în Marea Neagră, unde va participa la exerciţii comune cu forţele navale din ţara noastră.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”