Sculpturi masive ruginite, desenate şi năpădite de buruieni. Este ce a mai rămas din ansamblul artistic de pe Faleza Dunării din Galați.
„Sculpturile din metal de pe faleza au devenit loc de exerciţiu pentru pasionaţii de graffitti, dar şi suport pentru afişe”, relatează Miruna Mihailovici, reporter Digi24 Galaţi.
Mai mult, arbuştii şi pomii de pe faleză ascund exponatele.
„La un moment dat vegetaţia abundentă a făcut ca unele să fie mai puţin vizibilă, motiv pentru care am trecut la ceea ce a însemnat cosmetizarea zonei verzi de acolo. Faptul că inevitabil mai sunt tinerii care nu găsesc locuri unde să folosească graffitti e greu de monitorizat”, spune Marius Stan, primarul municipiului Galaţi.
Amenzile nu îi ţin departe pe micii artişti.
„Cumulat, în 2015 poliţiştii locali au aplicat 34 de sancţiuni în sumă de peste 11 000 de lei, iar de la începutul anului avem deja 5 sancţinui aplicate”, declară Aurelia Bogatu, purtător de cuvânt Poliţia Locală Galaţi.
„E într-adevăr unicitate în România şi printre puţinele în lume. Să vedeţi ce frumos se vedea tabăra de sculptură în metal de pe Dunăre. Noi ar fi trebuit să fructificăm acest avantaj al nostru”, spune Gheorghe Andreescu, artist plastic.
„Văd că încă n-au făcut nici partea asta dinspre Dunăre care altădată era pusă la punct... Nu fac o impresie grozavă”, afirmă un localnic.
Expoziţia este pe malul Dunării din 1976, când a avut loc la Galaţi prima tabără de sculptură în metal din România. Sculpturile au fost făcute de 10 artişti români şi străini. Ei au lucrat cu materie primă din Combinatul Siderurgic, iar lucrările au fost realizate în Şantierul Naval.