Ministerul Afacerilor Externe informează că românul răpit în Nigeria pe 10 octombrie a fost eliberat.
ACTUALIZARE 22.35. „Bărbatul a fost salvat, este liber acum. Poliţia şi localnicii care îl căutau l-au găsit. Este bine, este teafăr. A fost consultat şi este bine”, a declarat, la Digi24, Celestina Kalu, purtătorul de cuvânt al poliţiei din provincia Delta. Potrivit acesteia, nu s-a plătit vreo răscumpărare pentru eliberarea românului, ai cărui răpitori au fugit și sunt căutați de poliția locală.
________________________________________
ACTUALIZARE 22.04. „Statul român nu plătește răscumpărări”, a precizat, la Digi24, purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuț Vâlcu.
„Celula de criză a MAE, care a fost constituită din dispoziția ministrului, a acționat destul de rapid pentru eliberarea cetățeanului român și în strictă colaborare cu autoritățile nigeriene de la fața locului. Astfel de operațiuni sunt făcute întotdeauna cu maximă discreție și îndemnăm la maximă precauție tocmai pentru a nu periclita în vreun fel demersurile realizate pentru eliberarea cetățenilor aflați în aceste situații”, a adăugat Ionuț Vâlcu.
____________________________________________
Românul este în stare bună și se află în siguranță. El nu a fost răpit de o organizație teroristă, ci de o grupare infracțională care intenționa să solicite o răscumpărare pentru eliberarea sa.
MAE mulţumeşte instituțiilor participante la Celula de Criză a MAE şi autorităţilor nigeriene pentru implicare şi sprijinul oferit în acest caz.
„Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a reitera recomandarea fermă adresată cetăţenilor români aflați în zonele de conflict/cu risc major de securitate de a contacta cea mai apropiată misiune diplomatică a României pentru a-şi înregistra prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de o asistenţă și protecție consulară cât mai eficientă. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea fermă de consultare a informațiilor postate pe site-ul MAE, la secțiunea Sfaturi de călătorie. În același timp, în cadrul eforturilor constante depuse de către MAE pe linia asigurării asistenței și protecției consulare, reamintim utilitatea consultării informaţiilor furnizate atât prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, cât și a serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare Un SMS îţi poate salva viaţa!”, se spune într-un comunicat al MAE.