Premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu Francois Saint-Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti şi a semnat în Cartea de Condoleanţe.
„Doresc să transmit prin persoana ambasadorului Republicii Franceze la Bucureşti solidaritatea României cu familiile care şi-au pierdut pe cei dragi. Vreau să exprim indignarea noastră pentru acţiuni criminale care nu pot fi justificate. Alături de Franţa, alături de lumi democratice, să luptăm ca terorismul, actele inumane să poată fi prevenite şi să fie pedepsite când au loc. Transmit condolenţe, transmit solidaritatea noastră şi că în momente grele, cu siguranţă, românii se simt aproape de francezi şi ne dorim să fim impreună şi în momente dificile”, a spus Victor Ponta.
El a semnat sub un text care a fost scris în prealabil, în limba franceză, reprezentând mesajul Guvernului şi al poporului român pentru familiile victimelor, redacţia Charlie Hebdo şi poporul francez.
Cartea de Condoleanţe a fost aşezată pe o masă în faţa ambasadei, nu în incinta clădirii, reprezentanţii ambasadei spunând că decizia a fost luată pentru a permite accesul cât mai multor persoane.
Marţi seara, şeful Guvernului i-a transmis omologului francez, Manuel Valls, o scrisoare în care arată că a aflat cu profundă indignare şi tristeţe de atacul de la Paris şi asigură că România condamnă cu fermitate terorismul şi toate actele de violenţă la adresa libertăţii de exprimare şi a valorilor democraţiei.
Douăsprezece persoane au murit, iar alte 11 au fost rănite, miercuri, într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).