RETROSPECTIVĂ 2013. Fenomene meteorologice extreme

Data publicării:
vant - meteo-7.ro

Natura s-a dezlănţuit, chiar din primele zile ale anului 2013, când ninsorile au căzut neîncetat peste Europa Centrala. În Croaţia a nins cât n-a mai nins de 80 de ani, iar în Pirinei stratul de zăpadă a depășit un metru în 24 ore.

Am avut şi noi parte de viscole, dar acestea au fost urmate de episoade cu temperaturi extrem de ridicate. La 3 februarie s-au înregistrat până la 19 grade în sudul ţării. A fost cea mai caldă zi a iernii. Bucuria nu avea să ţină prea mult, pentru că, în a doua jumatate a lunii martie vremea s-a răcit brusc, iar la 26 martie a fost cod portocaliu de viscol în 9 județe din sudul țării. În București, școlile au fost închise pentru o zi.

În mai puțin de o lună, temperaturile au ajuns în extrema cealaltă şi s-au atins 32 de grade în Giurgiu. Iar vremea caldă a atras după sine alte fenomene extreme. De Paște a plouat cu gheață în Dâmbovița și Argeș, iar sfârșitul lunii mai a adus furtuni în toată țara. În București vijelia din 23 mai a provocat un deces și a produs pagube însemnate. La Corabia, stratul de grindină a avut 10 cm, iar orașul arăta exact ca iarna.

Lucrurile nu s-au oprit aici. Primele zile de vară aduc, în mod surprinzător, lapoviță și ninsoare la munte, numeroase zile cu grindină, iar Dunărea isi iese din matcă în majoritatea capitalelor europene pe care le traversează şi aduce inundaţii devastatoare. Mai ferite au fost localitățile protejate de un sistem antiinundații foarte eficient

La noi în ţară, mijlocul lunii iulie a adus un spectacol inedit la malul Mării Negre. Cei aflaţi în Vama Veche au putut admira trombe marine, nu foarte departe de plajă. Vara a continuat intr-o succesiune de perioade caniculare și altele cu ploi abundente. Pentru prima dată după mulți ani, temperaturile maxime nu s-au mai îndepărtat prea mult de cele normale, 40,3 grade a fost cea mai ridicată temperatură a anului 2013 și s-a atins la Moldova Nouă.

În schimb, în alte părți ale lumii, căldura din timpul verii a fost ieșită din comun, iar în mai multe orașe importante de pe tot cuprinsul Globului s-au depășit temperaturile maxime absolute. Peste 40 de grade în China și în Japonia; aceeași situație și în Europa Centrală, valori de peste 50 de grade în Valea Morții din Statele Unite și 36 de grade în Alaska.

Noi am fost feriți de temperaturi extreme și am înregistrat recorduri în agricultură. Ploile sosite la timp și din plin, temperaturile moderate au făcut ca agricultorii să recolteze cantități- record de grâu, secară, orz, rapiță și mai târziu, porumb, floarea soarelui și struguri.

Au fost localități în care a plouat într-o zi cât în două luni, de exemplu în data de 30 iunie în sud și estul României. Şi dacă atunci pericolul de inundaţii a fost mic, nu la fel au stat lucrurile pe 11 septembrie. În seara respectivă, norii s-au blocat efectiv deasupra nordului județului Galați și a plouat non-stop de la 5 dupa-amiaza până la 12 noaptea. Rezultatul a fost dezastruos, pentru că şi-au pierdut viaţa 9 persoane.

Şi ca şi cum nu ar fi fost suficient, peste 200 de cutremure au zguduit, tot județul Galați, începand din data de 23 septembrie.

2 octombrie, cea mai rece zi de când există măsurătorile

Toamna a continuat cu luna octombrie, o lună a extremelor care a început cu temperaturi-record, iar 2 octombrie a fost oficial cea mai rece zi de când există măsuratori meteorologice. Mijlocul și sfârșitul lunii au adus, însă temperaturi extrem de ridicate.

Vremea a continuat la fel, iar pe data de 5 noiembrie, s-a depășit maxima absolută a lunii pentru Miercurea Ciuc, 21.9 grade, la umbră. Până la sfârșitul anului a ținut-o practic într-o trecere de la cald la rece, de la soare la ploaie.

Primul viscol a venit la timpul potrivit, pe 26 noiembrie, când a nins pentru prima dată și în Capitală. Dacă noi ne-am bucurat de o vreme blândă, la capătul celălalt al lumii, în Statele Unite, Apocalipsa de Gheață a lovit state neobișnuite cu zăpada și cu temperaturile scăzute. Iar după numai o săptămâna, a fost rândul Orientului Mijlociu să aibă parte de o vreme asemănătoare.

Și dacă vi s-a părut că a fost frig în aceste zone, aflați că există locuri pe Pământ unde sunt temperaturi greu de imaginat. De curând, cercetatorii americani au anunțat că cea mai mică temperatură de pe Glob, minus 92 de grade, este pe varful Dome Fiju, la aproape 4000 m altitudine, în Antarctica

Revenim la România, unde anotimpul rece continua, iar luna ianuarie este cunoscută şi sub numele de Gerar, ceea ce înseamnă că viscolul şi gerul sunt fenomene normale pentru această perioadă. În plus, specialiştii anunţă ninsori mai abundente în vestul şi centrul ţării. În schimb, primăvara aduce precipitaţii abundente în toată ţara, dar temperaturile vor fi normale în sud şi în est şi vor depăşi 15 grade la sfârșitul lunii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Declarația Unică 2025 vine cu o schimbare importantă. Românii care nu mai trebuie să...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
candidati prezidentiale
Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...