RETROCEDĂRI. Proprietarii și-ar putea primi banii de la Guvern până 2027

Data publicării:
06030213 20retrocedari-53248

În primul rând, statul încearcă să restituie cât mai mult din proprietăți în natură, aceasta este forma care a intrat astăzi într-o primă lectură în ședința de Guvern.

Guvernul încearcă să-i convingă pe cei care au de luat bani să-și aleagă terenuri sau imobile aflate în proprietatea statului. Într-un an sau doi ani de zile ei pot recupera contravaloarea sumei ce trebuie restituită în terenuri, însă, dacă vor banii, au de așteptat 15 ani pentru că vor intra automat într-un sistem de punctaj; echivalentul sumei pe care o au de primit de la stat se convertește în puncte, iar un punct valorează 1 leu.

Începând de anul acesta și până în 2017 oamenii pot participa la licitațiile Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și cu aceste puncte să-și aleagă terenuri sau imobile și, dacă din 2017 se constată că au participat la aceste lictitații și nu al ales nimic, atunci statul le va da eșalonat pe zece ani suma ce trebuie restituită. Această suma va fi oferită în câte zece procente în fiecare an.

Așadar, persoanele care au de recuperat contravaloarea proprietăților luate abuziv în timpul regimului comunist au de așteptat până în anul 2027.

Premierul Victor Ponta spunea astăzi că până luni acest proiect să fie definitivat, pentru ca în 19 martie Guvernul să-și asume responsabilitatea în fața Parlamentului.

Cum se va face plata eșalonată

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului numărul 10/2013, din data de 27 februarie și publicată în Monitorul Oficial la numărul 141, Partea I, cele mai importante modificări sunt:

- Plata compensaţiilor urmează a se efectua eşalonat, în tranşe anuale egale, pe o perioadă de 10 ani, începând cu anul următor datei în care se emite titlul de plată, iar în cazul despăgubirilor neachitate la data intrării în vigoare a ordonanţei, începând cu data de 1 ianuarie 2014.

Cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 20.000 lei. Fiecare tranşă va fi actualizată prin aplicarea indicelui preţurilor de consum aferent perioadei cuprinse între începutul lunii următoare celei în care a fost emis titlul de plată şi sfârşitul lunii anterioare datei plăţii efective.

- Stabilirea unui termen de 18 luni, de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, în care Comisiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru aplicareaLegii nr. 9/1998, Legii nr. 290/2003 şi Legii nr. 393/2006 urmează să analizeze şi să soluţioneze cererile de acordare a compensaţiilor, rămase nesoluţionate.

- Au fost aduse precizări cu privire la noţiunea de prejudiciu rămas neacoperit, care face obiectul acordării despăgubirilor în baza Legii nr. 9/1998. Astfel, „prejudiciul rămas neacoperit se determină prin calcularea diferenţei dintre valoarea bunurilor abandonate în urma aplicării tratatului dintre România şi Bulgaria de la 7 septembrie 1940, dobândite în proprietate cu orice titlu, şi valoarea bunurilor dobândite în România după anul 1940 cu titlu de despăgubire, inclusiv prin Reforma Agrară şi prin contractele de vânzare-cumpărare încheiate între colonişti şi Statul Român prin Oficiul Naţional al Colonizării după data de 7 septembrie 1940, pentru care statul român nu a mai perceput sumele datorate de aceştia, ca urmare a Decretului nr. 553/1953 pentru anularea sumelor datorate de coloniştii evacuaţi din Dobrogea de Sud şi reaşezaţi în alte părţi, reprezentând preţul terenurilor şi construcţiilor ce li s-au atribuit pe bază de contracte”.

- A fost modificat materialul probator prevăzut de Legea nr. 290/2003 în sensul că: dovada calităţii de moştenitor se face prin certificatul de moştenitor, prin certificatul de calitate de moştenitor sau prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă care atestă calitatea de moştenitor; dovada refugiului autorilor şi dovada dreptului de proprietate al acestora asupra bunurilor sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord sau Ţinutul Herţa, se face cu acte certificate de autorităţi, care pot fi completate cu declaraţii autentificate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...