Magnatul Benny Steinmetz, condamnat în dosarul privind retrocedarea Fermei Băneasa, a fost reţinut duminică la Atena, la aproape un an după ce a fost reţinut de autorităţile din Cipru, care însă au refuzat extrădarea acestuia, transmite News.ro. În cursul zilei de luni, omul de afaceri a fost eliberat din arest, dar are interdicție de a părăsi Grecia.
Steinmetz așteaptă o decizie judecătorească cu privire la mandatul de arestare emis de România
ACTUALIZARE 18:05 - Beny Steinmetz a fost eliberat din arestul poliţiei din Grecia, dar are interdicţie de a părăsi teritoriul acestei ţări, în aşteptarea unei decizii judecătoreşti cu privire la mandatul de arestare emis de România, au anunţat luni surse din poliţia elenă, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Steinmetz (68 de ani) a fost plasat în detenţie duminică, la câteva ore după ce sosise cu un avion privat pe aeroportul internaţional din Atena, au precizat sursele citate. Mandatul de arestare european împotriva sa a fost emis în numele României pentru acuzaţii referitoare la participarea la o organizaţie infracţională, a declarat un ofiţer de poliţie grec, sub acoperirea anonimatului.
Luni după-amiază, Beny Steinmetz a compărut în faţa unui magistrat, care a decis eliberarea sa pe cauţiune, cu anumite restricţii, printre care o interdicţie de călătorie în afara Greciei, în aşteptarea unei decizii judecătoreşti privind arestarea sau extrădarea sa.
Avocatul miliardarului: „Abuz de procedură din partea autorităților române”
„Într-o mișcare fără precedent după standardele grecești, și cu încălcarea deciziilor judecătorești din Grecia, autoritățile de pe aeroportul Eleftherios Venizelos, în urma unei cereri abuzive din partea autorităților române, au fost nevoite să-l aresteze pe omul de afaceri israelian Beny Steinmetz în timpul controlului pașapoartelor.
Decizia de reținere a domnului Steinmetz, legată de cazul său din România, constituie un flagrant abuz de procedură din partea autorităților române.
«Este fără precedent pentru statul de drept din Grecia, sau din orice altă țară respectată, ca un astfel de act administrativ să anuleze o decizie a justiției grecești, care se pronunțase definitiv și irevocabil împotriva extrădării sale în România, recunoscându-i dreptul de a călători liber», a declarat avocatul lui Steinmetz, Stavros Togias.
Mai exact, potrivit unei decizii a Curții de Apel din Atena din primăvara anului 2022 - care a menținut o hotărâre similară a Interpolului împotriva autorităților române - au fost identificate numeroase încălcări ale dreptului lui Beny Steinmetz la un proces echitabil în România. Instanța a recunoscut riscul ca acesta să fie supus unui tratament discriminatoriu, inuman și degradant dacă este extrădat, și a identificat motive politice în spatele persecuției sale.
Drept urmare, domnului Steinmetz i s-a acordat dreptul de a călători liber și fără restricții, și fără a fi supus unor comportamente ofensatoare la adresa demnității sale sau defăimătoare pentru reputația sa de om de afaceri, așa cum s-a întâmplat în timpul detenției de aseară, decisă de autoritățile de pe Aeroportul Internațional din Atena.
De menționat că mandatul emis de autoritățile române pentru extrădarea lui Beny Steinmetz a fost declarat nul de Interpol Grecia, Italia și Cipru. La fel s-a întâmplat și cu alți co-inculpați din același dosar, ale căror mandate de arestare nu au fost executate în Franța, Belgia și Malta. Aceasta aduce în total șase țări europene care au respins pretențiile nefondate din punct de vedere juridic ale justiției românești în acest caz.
Prin urmare, Beny Steinmetz a fost eliberat până când chestiunea va fi soluționată oficial”, se arată într-un comunicat de presă emis de apărătorii lui Steinmetz.
Știrea inițială:
Surse judiciare afirmă că Steinmetz a fost reţinut duminică, pe Aeroportul din Atena, la intrarea în ţară. El călătorise cu un zbor privat, din direcţia Tel Aviv.
El urmează să fie prezentat în faţa Procurorului de pe lângă Curtea de Apel Atena.
Steinmetz a mai fost reținut și apoi eliberat în Grecia și Cipru în ultimii doi ani. Mai exact, în septembrie 2023, a fost eliberat din arest, în Cipru, unde fusese arestat pe aeroportul din Larnaca, din cauza unui mandat european de arestare emis de autoritățile române. Iar în noiembrie 2023, Curtea de Apel din Cipru a respins extrădarea sa în România.
În decembrie 2021, el fusese reținut și în Grecia, dar a fost eliberat de autoritățile elene pe cauțiune.
Pentru ce a fost condamnat în România
În decembrie 2020, Curtea de Apel București a emis un mandat de executare a pedepsei prin care Beny Steinmetz a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru constituire de grup infracțional.
În decembrie 2020, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa”.
Acuzaţiile din acest dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013 în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.
Editor : I.V.