Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, pe lângă președinte, în Consiliului Regional vor mai fi câte 10 reprezentanți din fiecare județ. Președinții de consilii județene vor rămâne cu aceleaşi competenţe în urma regionalizării. Dacă până acum PSD și PNL au avut paritate la împărțirea funcțiilor, vicepremierul are îndoieli că acest lucru se va aplica și în cazul listelor de candidați pentru regiuni.
„E un subiect pe care nu l-am discutat încă (...) Este vorba de proporţionalitate, ăsta e un subiect pe care îl vom aborda cât de curând. Este foarte greu să ajungem la paritate, dar nu este imposibil, a spus vicepremierul.
La alegerile locale din 2016, preşedinţii regiunilor şi consilierii regionali ar urma să fie aleşi în aceeaşi zi cu primarii şi consiliile judeţene.
Vicepremierul Liviu Dragnea susține în continuare varianta adoptării proiectului de regionalizare prin angajarea răspunderii Guvernului, astfel ca procesul să fie finalizat până la sfârșitul acestui an. „În noiembrie - decembrie vrem să aprobăm legislaţia efectivă de înfiinţare a regiunilor şi care să stabilească atribuţiile şi competenţele care trebuie să meargă la regiuni, inclusiv reşedinţa acestora. Spre finalul anului să aibă loc alegerile la regiuni, alegerile probabil indirecte...să fie doar aleşii locali cei care votează", a spus Liviu Dragnea, potrivit Pro TV.
Calendarul depinde și de eficiența Comisiei de revizuire a Constituției și apoi de adoptarea Legii Fundamentale în Parlament.
„Există toate argumentele pentru ca într-adevăr 1 ianuarie 2014 să ne găsească în noua formulă administrativ-teritorială, dar evident nimeni nu poate garanta acest lucru. Decizia finală pentru toate aceste lucruri aparține cetățenilor români”, a spus Crin Antonescu la Digi24.
Guvernul speră ca până la sfârșitul anului viitor noile regiuni să poată accesa fonduri europene.