Un singur lucru este clar – doar dacă există o hotărâre judecătorească definitivă un parlamentar își poate pierde imunitatea, în urma unui raport care constată faptul că este în incompatibilitate sau este sancționat în cazul unui conflict de interese. Parlamentarul are 15 zile la dispoziție să conteste respectivul raport al Agenției Naționale de Integritate.
Ce se întâmplă însă dacă parlamentarul nu contestă în instanță raportul și nu se ajunge la o hotărâre judecătorească definitivă? La această întrebare niciun jurist al Parlamentului nu poate răspunde.
Este un haos total în ceea ce privește problema necontestării în instanță, iar dacă vreun parlamentar este de rea-credință și nu dorește să-și folosească termenul de 15 zile pentru a merge în instanță și a contesta raportul ANI, atunci este o lacună legislativă totală și nu există în acest moment identificată o sancțiune în cazul în care parlamentarul nu contestă raportul, transmite corespondentul Digi24 acreditat la Parlament.
Este posibil să ne lămurim abia miercuri, când va avea loc un plen reunit, și vom vedea care va fi votul. Cert este că, la nivel de conducere, PSD și PNL par să nu se înțeleagă, dar parlamentarii, deputați și senatori PSD și PNl, și-au dat mâna ca să lase o lacună și să poată scăpa mai ușor.
Parlamentarii jurişti susțin că astfel au acceptat observaţiile preşedintelui şi au modificat textul de lege conform observaţiilor acestuia.
Întrebat ce se întâmplă cu mandatul parlamentarului în lipsa contestării în instanţă a raportului ANI, președintele comisiei pentru statut, Gabriel Vlase, a spus: „Ia sfârşit. Logic. Atât timp cât ai un raport”.
Comisiile juridice reunite au eliminat, luni, din Statutul deputaţilor şi senatorilor articolul care viza încetarea mandatului de parlamentar în cazul unei atacări în instanţă în termen de 15 zile a raportului ANI prin care se constata starea de incompatibilitate.
De ce a fost reexaminat statutul
Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului, săptămâna trecută, o cerere de reexaminare a Statutului parlamentarilor, invocând, printre altele, faptul că acesta vine în contradicţie cu recomandările din Raportul MCV şi propunând dezbatere publică asupra proiectului.
În cerere se arată că Legea trimisă spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea şi modificarea statutului deputaţilor şi al senatorilor, în special în ceea ce priveşte incompatibilităţile, conflictele de interese şi imunitatea parlamentarilor.
Parlamentul a decis, joia trecută, să retrimită pentru o săptămână la Comisia de statut raportul privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care admitea obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu, după ce PNL a criticat textul privind incompatibilităţile şi a anunţat că va vota împotrivă.