„Să o facă ei unde vrea. Poate să o facă cu 5.000 de euro, e problema lor, dar ce am aici aia îmi oferă”, spune unul dintre proprietari.
Constantin Popa a cumpărat terenul pe care şi-a construit casa acum 7 ani, de la primărie. Şi-a ridicat casa cu mâinile lui pentru ca acum statul să i-o dărâme şi să îi ofere compensaţii de 48.000 de euro. Proprietarul aşteaptă altă ofertă.
„În jurul la 100.000 de euro, cu teren cu tot. Altfel nu avem cum să vedem o înţelegere. Tot ce e aici e făcut cu trudă”, mai spune el.
Mulţi vor acum ca statul să le plătească orice investiţie au făcut-o.
„Aici au fost investiţi aproape 20.000 de euro în vara lui 2013 pentru un gard”, spune și Alexandru Ştefănescu.
În Comarnic, în multe dintre cazuri, pe terenurile pe care va trece autostrada sunt ridicate deja foarte multe locuinţe astfel încât cuantumul despăgubirilor va fi destul de mare în momentul în care autostrada va trece prin această zonă. În cazul în care oamenii nu vor fi mulţumiţi de sumele oferite de stat mai au varianta să dea statul în judecată.
Ministrul Transporturilor este resemnat deja și pare că îi îndeamnă pe oameni să meargă în instanță.
„Exproprierile sunt stabilite la sume foarte mici şi de foarte multe ori cei care acţionează în instanţă câştigă”, declară Dan Şova.
La Comarnic vor fi expropriate aproape 90 de terenuri, iar statul este dispus să plătească aproape 1.200.000 de lei în schimbul lor. Despre autostrada Comarnic-Braşov se vorbeşte din 2005, dar lucrările nu au început nici acum. Când va fi gata va avea 53 de kilometri şi va fi prima şosea rapidă cu taxă din România.