Proiect: Fără televizor şi muzică pe terasele din Centrul Vechi, care vor fi deschise doar până la miezul nopţii

Data publicării:
20130113 20centrulvechi-43591

Deocamdată este vorba doar de un proiect de regulament care a fost lansat în dezbatere publică şi care poate fi consultat pe site-ul Primăriei Capitalei.

Mai puţină gălăgie

Aleşii locali îşi doresc această schimbare în ideea de a proteja patrimoniul, dar şi pe cei care locuiesc în zonă, în condiţiile în care oamenii s-au plâns în repetate rânduri de gălăgia provocată de terasele din Centrul Vechi.

Astfel, în proiect se prevede foarte clar că toate terasele de aici ar urma să se închidă în timpul săptămânii la miezul nopţii, iar în weekend, la ora 1 a.m. În afara acestui perimetru, dar în limitele centrului istoric, terasele vor funcţiona numai până la ora 22:00.

Fără fotbal, fără muzică...

Este interzisă instalarea de televizoare, plasme, LCD, LED sau videoproiectoare. Mai exact, s-a terminat cu vizionarea meciurilor de fotbal pe terase.

Este interzisă şi „folosirea sistemelor de amplificare pentru difuzarea de muzică sau programe radio”. Este permisă totuşi muzica live.

... şi fără înghesuială

De asemenea, sunt propuse reguli stricte în privinţa amplasamentului. Comercianţii nu vor mai poziţiona terasele după bunul plac şi vor delimita spaţiul în aşa fel încât cei doritori să se plimbe în zonă să nu fie încurcaţi de mese şi scaune. Mai exact, ele vor fi amplasate „numai în faţa punctelor de lucru, pe o desfăşurare de front egală cu lungimea faţadei acestuia şi fără obturarea acceselor în imobil”. „La avizare se va urmări pe cât posibil ca terasele sezoniere învecinate să aibă lăţimi egale, în aşa fel încât să existe un aliniament egal raportat la faţada în care agentul economic îşi desfăşoară activitatea”, se arată în proiect.

Terasele amplasate pe străzi fără trotuare vor putea exista doar dacă pot lăsa pe mijlocul străzii o zonă liberă de cel puţin patru metri lăţime. Pe străzile cu trotuare se amplasează doar dacă trotuarul are o lăţime minimă de trei metri şi dacă le rămâne pietonilor un spaţiu de minim 1,5 metri. Pe străzile mai înguste de patru metri nu se mai amenajează terase.

În plus, ele ar putea funcţiona doar între 15 martie şi 15 noiembrie, şi numai după o aprobare clară a Direcţiei de Dezvoltare Urbanistică din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Cu preţuri şi meniu bilingv la vedere

Comercianţii ar putea de asemenea să fie obligaţi să afişeze meniul localurilor şi preţurile practicate, în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională. Mai mult chiar, localurile sezoniere outdoor ar trebui să organizeze în fiecare lună un eveniment cultural.

Alte prevederi:

- Este interzisă folosirea jardinierelor din plastic şi a plantelor decorative artificiale.

- Este interzisă folosirea platformelor şi utilizarea covoarelor din materiale plastice pe terase.

- Cromatica umbrelor (umbrelelor – n.red.) se va încadra în alb-beige.

- Este interzisă amplasarea de cortine de protecţie împotriva vântului şi ploii.

- Spectacolele live organizate pe terasele sezoniere se vor termina la ora 22:00.

- Este interzisă servirea preparatelor în veselă de plastic pe terasele amenajate.

- Se vor folosi doar seturi identice de mobilier pentru decorarea unei terase.

- Se vor folosi doar piese de mobilier cu structuri de lemn sau metal, în concordanţă cu arhitectura clădirii, iar mobilierul din plastic sau cel pliant va fi interzis.

- Este permisă doar publicitatea în nume propriu sau pentru firma contractată de agentul economic pentru amenajarea terasei, cu respectarea paletei cromatice.

- Nunţile, botezurile şi alte astfel de evenimente nu pot fi organizate pe terase.

- Este interzisă prepararea oricăror produse alimentare în aer liber, excepţie făcând doar cele amenajate în cadrul unor festivaluri sau alte manifestări culturale.

- Proprietarii de terase sezoniere sunt obligaţi să dezafecteze amplasamentul în cazul unor lucrări administrative de infrastructură.

Fundament

„Plecând de la un set de probleme reale, precum agresarea şi degradarea peisajului urban, inclusiv prin amenajarea inadecvată a teraselor sezoniere, se doreşte ca prin implementarea unui set de măsuri, inclusiv prin reglementarea activităţilor de alimentaţie publică pe terase sezoniere în Centrul Istoric Bucureşti, să se amelioreze imaginea urbană a unei zone de interes naţional şi internaţional, să sporească atractivitatea acestui obiectiv turistic cu un real potenţial de dezvoltare economică şi să se îmbunătăţească în acelaşi timp confortul şi condiţiile de viaţă ale rezidenţilor şi utilizatorilor spaţiilor din acest perimetru”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Regulament privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri