Producții bune vor fi în Buzău, Vrancea și Timiș. În Timiș, de exemplu, dacă anul trecut s-a înregistrat o producție de 10.000 kg/ha, în acest an producătorii estimează o producție cu aproximativ o tonă mai mare.
În țara noastră, 360 de firme produc vin.
Recolta ar putea fi una apropiată de cea din 2011, un an record pentru agricultura românească.
„Anul acesta pentru vița de vie a fost un an foarte, foarte bun. Estimez peste 2.000 de litri de vin de calitate, comparativ cu anul trecut cam cu 25-30% mai mult”, a susținut Gligor Ţărlea, viticultor Alba.
În unele judeţe din ţară cu tradiţie în producţia de vin, cum e Buzăul, recolta ar putea fi şi de patru ori mai mare faţă de cea din anii precedenţi.
Producătorii au obţinut doar 3,4 milioane de hectolitri în 2012, la jumătate faţă de recordul înregistrat în urmă cu patru ani. La mare căutare sunt soiurile româneşti.
Mai mult de 15% din suprafaţa cultivată cu viţă de vie este ocupată de Fetească Regală, un soi cu tradiţie din 1930 şi care îi dă vinului aroma de prună uscată. Au câştigat teren şi alte soiuri precum băbească neagră sau roşioară.
România a început să exporte în cantități însemnate, de câteva zeci de mii de tone, spre China, Rusia, Japonia și Coreea de Sud. România a exportat în primele trei luni din acest an peste 2500 tone de vinuri, în creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.