ACTUALIZARE 19.38. Toate cele trei oferte depuse au fost acceptate, astfel că s-au precalificat pentru etapa următoare de privatizare.
Deşi s-au declarat, pe rând, nemulţumiţi de decizia Comisiei de Privatizare de a-i descalifica din cursă, niciunul dintre cei trei investitori înscrişi în primă fază pentru preluarea CFR Marfă nu a depus contestaţie. Ce-i drept, şi condiţiile cerute ulterior de Ministerul Transporturilor au fost mai uşoare decât prima dată.
„Aşa a fost decizia dumnealor şi a mea. După ce finalizăm acest proces, vă voi spune toate argumentele. Acum nu pot să vă spun mai multe”, a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
La prima încercare de privatizare a CFR Marfă, primul înscris a fost Transferoviar Grup, un operator privat de transport marfă şi călători de pe piaţa locală. Compania nu a participat singură la licitaţie, ci cu un fond de investiţii din Austria. Singură, compania românească n-ar fi fost acceptată la licitaţie, din cauza cifrei de afaceri mai mică de 30 de milioane de euro.
Citeşte şi:
CFR Marfă vinde din nou vagoane la fier vechi pentru reducerea datoriilor
Privatizarea CFR Marfă a eșuat. Procesul va fi reluat
De cumpărarea CFR Marfă este interesat şi Grupul Feroviar Român, principalul concurent al companiei de stat, deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica.
Cele două companii româneşti s-au dezvoltat practic pe seama operatorului de stat. În timp ce compania de stat a adunat pierderi de 1,2 miliarde de lei în ultimii cinci ani, operatorii privaţi au prosperat şi au preluat din cota de piaţă a CFR Marfă, ajunsă acum la doar 60%.
În 2011, profitul lor cumulat era de peste 42 de milioane de lei. Iar la afacerile lor au contribuit chiar directori din CFR Marfă, care au făcut înţelegeri cu firmele concurente, după cum au acuzat autorităţile.
Cel de-al treilea investitor este Omnitrax. Este una dintre cele mai mari companii din America de Nord şi oferă servicii de management pentru operațiuni feroviare.
Ofertanţii CFR Marfă
Asocierea Transferoviar - Donau-Finanz
- Transferoviar Grup
Cifră de afaceri (2011) 87,68 mil. lei
Profit net (2011) 13,47 mil. Lei
- Donau-Finanz administrează afaceri de 2 mld. euro
Grup Feroviar Român (GFR)
Cifră de afaceri (2011) 761,05 mil. lei
Profit net (2011) 28,92 mil. lei
Omnitrax
- companie deţinută de fondul de investiţii Broe Group
- oferă servicii de management pentru operaţiuni feroviare
- gestionează 16 căi ferate regionale, care deservesc 11 state din SUA şi 3 provincii din Canada
Pierderile CFR Marfă
2008: 169,44 mil. lei
2009: 341,95 mil. lei
2010: 535,26 mil. lei
2011: 93,45 mil. lei
2012: 133,50 mil. lei
sursa: Ministerul Finanţelor